Szerb nacionalisták: Alkotmányellenes a Vajdaság autonómiája

A Szerbiai Demokrata Párt és az Új Szerbia szerint a Vajdaság új alaptörvénye több mint harinc szerb törvénnyel mond ellent. Az alkotmánybírósághoz fordultak.

A szerb alkotmánybírósághoz fordultak csütörtökön beadványukkal a nacionalista pártok, a Szerbiai Demokrata Párt és az Új Szerbia koalíciója, annak vizsgálatát kérve, hogy az új vajdasági statútum összeegyeztethető-e Szerbia alaptörvényével.

A szerb nacionalisták szerint a vajdasági tartomány új alaptörvénye több mint 30 szerb törvénynek is ellentmond. A beadványt a DSS-NS koalíció 25 parlamenti képviselője írta alá.

A Vajdaság parlamentje hétfőn hirdette ki ünnepélyesen a tartomány autonómiáját megerősítő új alaptörvényt. Az erről szóló határozatot a kormánykoalíció 86 parlamenti képviselője szavazta meg. A Szerbiai Demokrata Párt és az Új Szerbia koalíciójának három tartományi parlamenti képviselője nemmel voksolt, az ellenzéki Szerb Radikális Párt és a Szerb Haladó Párt tagjai pedig nem vettek részt a szavazáson, arra hivatkozva, hogy nem volt lehetőség vitára a statútumról, amelyet egyébként "szeparatista jellegű" okmánynak tartanak, s amely szerintük Szerbia szétveréséhez vezet.

A tartományi alaptörvényt még tavaly októberben hagyta jóvá az újvidéki törvényhozás háromnegyedes többséggel, de több mint egy évet kellett várni, amíg idén november 30-án a szerb szkupstina is elfogadta azt, a hatásköri törvénnyel együtt. A statútumot a hétfői szavazást követően Egeresi Sándor házelnök írta alá, és akkor lép életbe, amikor megjelenik a hivatalos közlönyben.

mti/para