A legmagasabb amerikai polgári kitüntetést veszi át Angela Merkel

A legmagasabb amerikai polgári kitüntetést, a Szabadság Érdemérmet veszi át Washingtonban a német kancellár, aki hétfőn utazik az Egyesült Államokba.

Barack Obama elnök még tavaly ítélte oda a kitüntetést 15 személynek, Angela Merkel mellett a többi között idősebb George Bush korábbi elnöknek, valamint Warren Buffet milliárdos befektetőnek.

Az 1945-ben Hary Truman által alapított és 1963-ban John F. Kennedy által megújított érdemérem díjazottairól a mindenkori amerikai elnök dönt. A hagyományoknak megfelelően az elnök a kitüntetést olyan személyeknek adományozza, akik különösen sokat tettek a szabadságért, az Egyesült Államok biztonságáért, a világbékéért. A kitüntettek között magyar származásúak is voltak, így Neumann János matematikus, Ormándy Jenő karmester és Teller Ede fizikus.

A díj odaítélésekor Obama elnök a német kancellárt megbízható globális partnernek és barátnak nevezte. Szavai szerint az egykori keletnémet fiatal lány a szabadságról álmodott, és amikor a berlini fal leomlott és Németország egyesült, ő maga is korlátokat döntött le.  Ennek kapcsán Barack Obama arra utalt, hogy Angela Merkel az első keletnémet és egyben az első női kancellár lett, aki számára a szabadság élete legnagyobb élményét jelentette.  Merkel megbecsülését jelzi, hogy a jelenlegi kancellár előtt hasonló amerikai kitüntetésben csak egykori elődje, Helmut Kohl részesült 1999-ben.

Az előzetes program szerint a német kancellár helyi idő szerint kedden nagy ünnepség keretében veszi át a Szabadság Érdemérmet. Merkel azonban már hétfőn délután tárgyalásokat kezd vendéglátójával a kétoldalú kapcsolatokról, Európa és az Egyesült Államok politikai és gazdasági együttműködéséről, a Nemzetközi Valutaalap élén történő változásról, valamint a többi között Afganisztánról.

Merkel szokatlanul népes delegáció élén utazik az Egyesült Államokba. A többi között a kíséretben helyet kap az öt legfontosabbnak tartott miniszteri tárca tulajdonosa,  valamennyi parlamenti párt - köztük az ellenzéki pártok - vezető képviselője,  továbbá mind a 16 német tartomány küldötte.

MTI/para