Megkezdődött a tömeggyilkos Breivik pere

Megkérdőjelezte az oslói bíróság illetékességét a 77 rendbeli gyilkossággal vádolt Anders Behring Breivik, akinek pere hétfőn kezdődött meg a norvég fővárosban.

A vádlott, korábbi kijelentéseivel összhangban, azt mondta: elismeri az összes tettet, amellyel vádolják, de nem érez miattuk büntetőjogi felelősséget, "önvédelemből" cselekedett.

A sötét öltönyt viselő 33 éves férfi mosolyogva lépett be a tárgyalóterembe, majd miután levették róla a bilincset, mellkasát a szíve fölött megütve, majd ökölbe szorított kezét magasba emelve üdvözölte a jelenlévőket.

Ezerötszáz oldalas kiáltványa szerint, amelyet még ámokfutása elkövetése előtt írt és tett fel az internetre, ezek a jelek "az erőt, a becsületet és az Európa marxista zsarnokainak szóló kihívást" szimbolizálják.

Első megszólalását arra használta fel, hogy kijelentse: nem ismeri el norvég bíróságok illetékességét, mivel azok a multikulturális eszmét támogató pártoktól kapták felhatalmazásukat. Ezenkívül - mint mondta - nem ismeri el Wenche Elisabeth Arntzen bíró illetékességét sem. Ezt azzal indokolta, hogy a bírónő a barátnője Gro Harlem Brundtland volt munkáspárti miniszterelnök lánytestvérének. Amikor a bíró rákérdezett foglalkozására, a vádlott azt mondta: író, aki most éppen börtönben ül, és ott dolgozik.

A tárgyalásnak mintegy kétszáz fős hallgatósága van, felerészben a túlélők és az áldozatok hozzátartozói, felerészben újságírók. Végig jelen lesz Breivik öt napig tartó vallomástételén az a négy pszichiáter, akinek feladata a vádlott viselkedésének megfigyelése.

A férfi már korábban elismerte, hogy ő követte el, amikkel vádolják, de kijelentette: azokra azért volt szükség, hogy megvédje Norvégiát a muzulmánoktól. Azért ölt a kormányzati negyedben és a kormányzó Munkáspárt ifjúsági táborában, mert a baloldali politikai erőket teszi felelőssé a bevándorlásért - tette hozzá.

(MTI)