A 20 kilométer magasból figyelő Global Hawk drónokat az USA már mindenhol alkalmazza

A Global Hawk drónokat már az amerikai fegyveres erők mind a hat regionális parancsnoksága alkalmazza - tájékoztatta külföldi újságírók egy csoportját San Diegóban a Northrop Grumman vezető nemzetközi biztonsági vállalat egyik vezetője.

A 20 kilométer magasból figyelő Global Hawk drónokat az USA már mindenhol alkalmazza

George Guerra, a Global Hawk pilóta nélküli rendszerekért is felelős HALE vállalat alelnöke a brüsszeli amerikai NATO-misszió által szervezett látogatáson arról beszélt, hogy ezek a korszerű repülőgépek 2013-ban 16 ezer óra repülést hajtottak végre az északi (észak-amerikai), déli (dél-amerikai), európai, központi, afrikai és csendes-óceáni parancsokság kötelékében.

Az új generációs megfigyelő rendszerekkel felszerelt Global Hawk az amerikai fegyveres erők egyik legbiztonságosabb repülőgépe, egyben a legolcsóbban üzemeltethető nagy magasságban bevethető felderítő gép. Tavaly 30 százalékkal sikerült csökkenteni az üzemeltetési költséget, az egy órányi repülési időre eső teljes költség jelenleg 23 800 dollár.

George Guerra elmondta, hogy 2013-ban 49 Global Hawk működött világszerte, kivétel nélkül mind az amerikai haderőnél. Németországban is tesztelés alatt van egy módosított változat, a Euro Hawk, ez a projekt azonban a német repülésügyi hatóságok biztonsági előírásai miatt elakadt. A Northrop Grumman reményei szerint 2023-ban már 135-nél több ilyen drón lesz a világon szolgálatban. A repülőgép iránt az amerikai haderőn és szövetségi ügynökségeken, például az űrkutatással foglalkozó NASA-n kívül  Japán, Ausztrália, Norvégia és mások is érdeklődnek.

Fotó: AP/SITA

A Global Hawk drónok olyan multiplatformú radarrendszerrel felszerelt repülőgépek, amelyek álló és mozgó célok felderítésére egyaránt alkalmasak. A drónok már több mint 115 ezer órát repültek világszerte különböző akciók támogatására: felderítési, megfigyelési, információgyűjtési feladatokat hajtottak végre különböző terror- és kalózellenes, segélyezési, segítségnyújtási, légi kommunikációs és információmegosztási küldetésekben.

A Northrop Grumman ismertetője szerint a Global Hawk gépek kiemelkedő teljesítménye jelentős mértékben megnöveli az amerikai haderő képességeit a békefenntartó küldetésektől a hadműveleti bevetésekig, például döntő fontosságú, valós idejű információkkal láthatja el a vadászgépeket. A 14,6 tonnás, 15 méter hosszú és 40 méteres fesztávolságú Global Hawk 1,4 tonna terhet képes szállítani. A szürke törzsű, fehér szárnyakkal ellátott, csaknem 600 kilométeres óránkénti sebességre képes gép hatótávolsága 11 ezer kilométer. Több mint 32 óráig képesek a levegőben tartózkodni, és a 20 kilométer közeli repülési magasság rendkívül nagy terület megfigyelésére teszi alkalmassá őket. Egy nap alatt több mint 100 ezer négyzetkilométernyi terület felderítésére alkalmasak.

A nagy repülési magasságnak köszönhetően a Global Hawk rendszerek a polgári légi forgalom felett, az időjárási jelenségeken úgymond felülemelkedve képesek működni, és harci bevetés esetén jobban védettek az ellenséges légvédelemmel szemben. A gépek ennek ellenére sérülékenyek, nincs saját védelmi rendszerük.

John VanBrabant, a HALE üzletfejlesztési igazgatója az MTI kérdésére válaszolva elmondta, hogy jelenleg a Global Hawk a világon az egyetlen olyan drón, amely a pilóta irányította repülőgépek feletti magasságban képes repülni. Az még nem vetődött fel, hogy érdemes lesz-e ennél is magasabbra emelkedő drónokat gyártani, mert 21 kilométer felett már vészesen megritkul a levegő, és rendkívül drága lenne az ilyen gépek fejlesztése. A Global Hawk felett egyébként egyetlen gép képes repülni: a 28 kilométeres magasságot is elérni képes U-2 amerikai felderítő repülő.

Fotó: AP/SITA

Az amerikai fegyveres erők északi parancsnoksága, amely Észak-Amerikát fedi le, elsősorban határvédelmi célokra alkalmazza ezeket a drónokat, a dél-amerikai déli parancsnokságnál főleg az illegális kábítószer-kereskedelem visszaszorítására használják ezeket. Az afrikai parancsokság polgári zavargások esetében és terrorellenes céllal alkalmazza a Global Hawkokat, a központi parancsnokság az afganisztáni műveletekben veti be őket, továbbá tengeri megfigyelésre és terrorellenes küldetésekben használja a gépeket, a csendes-óceáni parancsnokság koreai missziókban és katasztrófák esetén, segélyezési műveletekben vetette be a drónokat.

A Northrop Grumman tájékoztatása szerint az európai parancsokság polgárháborús helyzetben vetette be a Rolls-Royce sugárhajtóművével felszerelt drónokat. Arra a kérdésre, hogy pontosan hol, milyen feladatokra használták a repülőgépeket Európában, ahol jelenleg csak egy polgárháborús helyzet van, az ukrajnai, George Guerra annyit mondott, a Földközi-tenger medencéjének keleti térségében vetették be a gépeket.

Ismert fenyegetések és előre nem látható kihívások esetében is bevethetők lesznek 2017-2018-tól a NATO új, nagy hatótávolságú pilóta nélküli felderítő repülőgépei. A dinamikus reagálásra lehetőséget nyújtó, amerikai gyártmányú öt RQ-4B Global Hawk repülőt Olaszországból, a szicíliai Sigonellából fogják irányítani. A drónok a NATO szövetséges erőinek földfelszíni megfigyelő rendszere (AGS) keretében fognak szolgálni. Az észak-atlanti szövetség a 2012 májusi NATO-csúcson döntött az 1,7 milliárd dolláros programról, amelyben 15 ország vesz részt, Dánia és Lengyelország  csatlakozása pedig folyamatban van.

A Northrop Grumman a világ vezető biztonsági rendszereket gyártó cégcsoportja, 2013-ban 24,7 milliárd dolláros forgalma volt. A hadiipari csoport a vezető gyártó a pilóta nélküli rendszerek, a kiberbiztonsági, irányítási, felderítési és kommunikációs, továbbá logisztikai rendszerek területén. Elizabeth Malloy, a HALE kommunikációs képviselője az MTI kérdésére azt mondta, a Northrop Grummannek nincs igazán versenytársa a pilóta nélküli rendszerek fejlesztése terén, előnyük több évtizedes.

MTI/para