Sziget - A fesztivál története

A "mínusz egyedik" nappal ma kezdődik és egy héten át tart a budapesti Hajógyári-szigeten a 17. Sziget Fesztivál; Európa egyik legnagyobb kulturális rendezvénye a Tankcsapda huszadik születésnapi szuperkoncertjével indul. Kedden lesz a nulladik nap(Zene a rasszizmus ellen monstre koncertsorozat), az első nap pedig szerdán.

1993-ban a világ legolcsóbb és legjobb nyaralásának nevezték a szervezők az úgynevezett diákszigetet, amely az óbudai Hajógyári-szigeten várta a szórakozni vágyókat. Az ötlet megvalósítói - Gerendai Károly, Müller Péter Sziámi és Szekfű Balázs - olyan nemzetközi ifjúsági kulturális találkozót szerveztek, ahol mérsékelt áron lehetőség nyílt kulturális szabadidős programokra és a kapcsolatteremtésre. A színpadokon ismert hazai előadók, valamint kezdő művészek is felléptek. Emellett filmvetítéseket, sportprogramokat és más szórakoztató rendezvényeket is tartottak. Az első rendezvény fővédnöke Göncz Árpád akkori köztársasági elnök volt. A fesztivál költségvetése 26 millió forint volt, két színpadon kétszáz koncerttel, nyolcvan filmmel és negyven színházi produkcióval indult, több mint 43 ezer látogatót vonzott.

1994-ben, a második Szigeten a woodstock-i fesztivál 25 éves évfordulója volt az apropó, immár több ismert külföldi fellépővel (Jethro Tull, Ten Years After). A rendezvényen, 18 helyszínen 350 program fogadta látogatókat, akik százezerrel többen voltak, mint egy évvel korábban; a rendezvény 120 millióba került. Az Eurowoodstockról beszámolt a nemzetközi sajtó és a Music Television is.

A harmadik fesztiváltól kezdve már tudatosan épített pályán mozgott a rendezvény. Az érdeklődés évről évre nőtt: 1995-ben (amikor többek között a Stranglers és John Cale lépett fel) 173 ezren, egy esztendővel később (sztárfellépők: Prodigy, Therapy?, Sonic Youth), az első Pepsi Szigetre pedig már 206 ezren mentek szórakozni. 1997-ben (David Bowie-val, a Faith No More-ral, a Motörheaddel) a látogatók száma elérte a 260 ezret. A programok száma 28 helyszínen csaknem nyolcszáz volt, és ekkor közvetített először a helyszínről a Music Television. Az éjszakai koncertek hangszigetelt sátrakba költöztek. 1998-ban (Chumbawamba, Patti Smith) a 265 ezer látogató - köztük egyre több külföldi - és a több mint 800 program egyaránt újabb rekordot jelentett.

1999-ben (Faithless, Paradise Lost, Suede) a Pepsi újabb hároméves szerződést kötött a Sziget Kft.-vel: abban az évben 53 helyszínen, 452 rendezvényen mintegy ötezer művész lépett fel, a fesztiválra 297 ezren látogattak el. Történt egy súlyos baleset is: egy körhinta két kocsija menet közben kiszakadt, és a benne ülőkkel együtt a földre zuhant; egy fiú később belehalt sérüléseibe. 2000-ben (többek között az Oasis-szel és Lou Reed-del) a szigetlakók 1592 szerelmes pár részvételével megdöntötték a tömeges csókolózás Guinness-rekordját és a legerősebb napon a "megtelt" feliratú táblát is ki kellett tenni. 2001-ben (Morcheeba, Fun Lovin, Criminals) a 900 millió forintos költségvetésű fesztivál 361 ezer látogatója számára 50 helyszínen ezernél is több programon több mint 400 fellépő nyújtott szórakozást.

2002-re (Cure, Pulp, Iggy Pop) a fesztivál a térség legnagyobb multikulturális rendezvénye lett. Az akkortól már Sziget fesztiválként futó rendezvényen 600 zenekar és lemezlovas lépett fel, és akkor debütált a Luminárium, amely a különleges fény- és színtechnikát ötvözte. A vendégszám 355 ezer volt, a költségvetés meghaladta az egymilliárd forintot.

2003-ban (kiemelkedett a Massive Attack koncertje) minden addiginál több külföldi fellépő járt a fesztiválon: a csaknem 100 nemzetközi sztár közül - a zenei produkciókon túl - ausztrál utcaszínház, guineai cirkusz és izraeli táncszínház is bemutatkozott. A hét nap alatt összesen 353 ezren látogattak ki, a költségvetés 1,2 milliárd forintra nőtt.

2004-ben (itt volt a Pet Shop Boys, a Basement Jaxx) a Sziget 369 ezer látogatóval megdöntötte a nézőcsúcsot. Több mint 100 külföldi, 350-400 hazai zenekar és előadó lépett fel, és a további kulturális programokkal együtt összesen ezernél is több produkció került színre. A költségvetés 1,45 milliárd forint volt.

2005-ben (Franz Ferdinand, Korn, Nick Cave) a nulladik napon ötvenezres tömeg előtt adott búcsúkoncertet az Illés együttes. Az egy hét alatt minden addiginál többen, összesen 385 ezren voltak kíváncsiak a programokra, miközben a költségvetés 1,8 milliárd forintra rúgott.

2006-ban (emlékezetes koncertek: Ministry, Radiohead) 76 hektáron, 66 helyszínen, 30 ezer négyzetméretnyi sátorban és 3 ezer 500 négyzetméternyi színpadon 44 országból 250 külföldi és 500 hazai produkció volt látható-hallható; a látogatók száma elérte a 385 ezret. A Sziget költségvetése már 2,25 milliárd forint volt.

2007-ben (Chemical Brothers, Nine Inch Nails, Sinéad O,Connor, Tool) a nulladik napon a Locomotiv GT adott koncertet, és megdőlt a világ leghosszabb koncertjének rekordja, miután 11.580 percen át, 5 perces szünetekkel léptek színpadra vállalkozó kedvű zenészek. 2007-ben köszöntötték a Sziget kezdetektől számított négymilliomodik látogatóját. A fesztiválra 371 ezren látogattak ki, a teljes költségvetés 2,5 milliárd forint volt. 2007 novemberében az econet.hu Nyrt. megállapodott a Sziget Kulturális Menedzser Kft.-vel, hogy több lépcsőben megvásárolja a Kft. 100 százalékát.

Tavaly (itt volt a Sex Pistols és az R.E.M. is) a fesztivál mínusz egyedik napján a Magyar Dal Napja rendezvényen mintegy 50 ezren vettek részt. A nulladik napon az Iron Maiden-rajongók lepték el a szigetet. A fesztiválról 314 külföldi médium tudósított, ezek képviselői 44 országból érkeztek a Szigetre. A fesztivál összesen 385 ezer látogatót vonzott és százmillió forintot meghaladó többlettel zárt.

MTI