Szlovák fordításban is megjelent Esterházy János életrajzi kötete

Az angol után szlovák fordításban is megjelent Molnár Imre történész Esterházy Jánosról szóló életrajzi kötete.

Molnár Imre magyarul két éve megjelent, Esterházy János élete és mártírhalála című könyve az első életrajz, amelyet Magyarországon a szlovákiai magyar politikusról kiadtak. Angol fordításban tavaly októberben látott napvilágot.

A Szlovákiában szintén hiánypótlónak számító szlovák változatot Angelika Doncová, nagykürtösi szlovák műfordító készítette el.

"Esterházy Jánossal kapcsolatban nagyon sok a félreértés. Fontos, hogy objektív képet adjunk életéről és tetteiről, hiszen egy kritikus időpontban képes volt olyan döntést hozni, amellyel bizonyította emberségét és olyan tartást tanúsított, amelyre abban a pillanatban és abban környezetben nem vállalkozott senki" - mondta az MTI-nek Méry Gábor, a szlovák nyelvű változatot is gondozó Méry Ratio Kiadó vezetője.

Mint hangsúlyozta, Esterházy János tettei alapján a hősök közé sorolandó. "Az életéről szóló objektív kép elősegítheti azt, amiért egész életében küzdött: az emberséget és békés együttélést" - emelte ki Méry Gábor.

A 111 éve, 1901. március 14-én született Esterházy volt a szlovák parlament egyetlen képviselője, aki 1942. május 15-én a zsidóság kitelepítéséről szóló törvény ellen szavazott. A szovjet titkosszolgálat, majd a csehszlovák hatóságok egyebek között azért hurcolták meg, mert nyilvánosan elítélte a szovjetek által 1940-ben elkövetett katyni (katinyi) vérengzést, amelyben több mint 20 ezer lengyelt mészároltak le.

Esterházy 55 éve, 1957. március 8-án a morvaországi Mírov börtönében hunyt el.

Méry Gábor az MTI-nek elmondta, hogy nem tervezik más nyelven megjelentetni a kötetet, hiszen az angol és a szlovák fordítás segítségével a nem magyar anyanyelvű érdeklődők is megismerkedhetnek a mártír politikus életével.

(MTI)