Sziget 2012 – Rájuk vagyunk kíváncsiak a fesztiválon! (II.)

Előző összeállításunkban (ITT) összefoglaltuk, mely előadókra és együttesekre érdemes mindenképpen odafigyelni a fesztivál első három napján. Következzen az utolsó két nap ajánlója.

Negyedik nap

Az eddigiekhez képest nem kevesebb izgalmat ígér a szombati nap sem, amikor is a Nagyszínpad egész délutáni programját elterelik az indie pop, indie rock irányába. Délután háromkor a londoni Noah & The Whale lép fel (ajánlott: L.I.F.E.G.O.E.S.O.N., 5 Years Time), utánuk a krautrock, pszichedelikus rock vágányán egyensúlyozó The Horrors követezik, akiknek három évvel ezelőtti albumukat (Primary Colours) több zenei magazin (pl. NME) is az év legjobbjának választotta. A sorban az utolsó pedig a Two Door Cinema Club. Alex Trimble – minő meglepő – szintén brit formációja már a Pohodán is nagy sikert aratott, kiváltképp azzal, hogy az What You Know című slágerük előadásakor a színpadra szólította azt a csapatot, akik korábban egy másik sátorban begyakorolták az e dal videoklipjében is látható koreográfiát. Tavalyelőtti albumukra, a Tourist History címűre annyi slágert (I Can’t Talk, Undercover Martyn, I Can’t Talk, Undercover Martyn) lapátoltak fel, hogy amellett vélhetően egyetlen arra járó sem tudja majd megállni, hogy egy csöppet a többiekkel ugráljon.

Snoop Dogg

Hogy szombaton a szervezők ismét kifüggeszthessék a „teltház” táblát, arról viszont Snoop Dogg fog gondoskodni. Snoop Dogg tavaly kezdte meg a turnézást a legfrissebb, Doggumentary című lemezével, amelyet a legendás első, Doggystyle folytatásának tartanak mind pimaszságában, mind merészségében. Egyébként várhatóan a repertoárjában régebbi darabjai is felbukkannak majd, mint a What’s My Name, a Drop It Like It’s Hot vagy a Gin and Juice.

Szombaton az esti idősávban várhatóan csakugyan hatalmas tömegeket vonz majd a Party Arénába a brit partykultúra 90-es évekbeli egyik legjelentősebb alakulata, a Leftfield is. A Neil Barnes és Paul Daley által alkotott formációt a house egyik újítóiként tartják számon, ők ötvözték elsőként a stílust dub- és reggae-elemekkel. Hallgatnivaló: Afrika Shox, Swords, Release the Pressure.

Az A38 Színpad szombati legszuggesztívebb fellépőjének Fink, azaz Fin Greenall ígérkezik. A brit zenész annak idején még a Ninja Tune kiadónál kezdte pályafutását eletronikus vonalon, majd a 2000-es évek közepén szárnyalt át az akusztikus vágányra, legjelentősebb albumának ezen belül a Biscuits For Breakfast tekinthető, amit pedig okvetlen érdemes meghallgatni, mert leképezi a zenei univerzumát, az a This Is The Thing című szerzemény.

LMFAO

Ötödik nap

Személy szerint nem tudnám megmondani, hogy az utolsó napon volt e már valaha teltház a Szigeten, mindenesetre idén erre minden esély megvan. Ha szombaton Snoop Dogg húzza majd ki a legtöbb embert, akkor vasárnap az minden bizonnyal az egész világot meghódító, a kritikusok részéről hideget és meleget is kapó LMFAO. Az kétségbevonhatatlan, hogy a legendás Motown kiadó egykori agytrösztje, Berry Gordy fia és egy másik ágon unokája, művésznevükön Redfoo és SkyBlu által alkotott duó talán a jelenkori fiatal partigeneráció legnagyobb szeletét tudta megszólítani. Az elmúlt évben nehéz volna olyan percet találni, amikor valamelyik rádióban vagy bárhol máshol ne szólt volna a Party Rock Anthem. Az ezáltal szélnek eresztett shuffling-mánia eredményeként várhatóan dobozfejek és mikrofonfrizurák lepik el az idei Szigetet is.

The Killers

Ami pedig még ezt követően is méltó zárása az idei fesztivál nagyszínpadi felhozatalának, az a The Killers Placebóhoz hasonlóan sokadik fellépése. Brandon Flowersék négy évvel ezelőtt szintén utolsóként léptek fel a Sziget Nagyszínpadán, és megmondom őszintén, hogy a sokat idézett mindenkori legjelentősebb slágerük, a Mr. Brightside vagy az Read My Mind még a színpad közelében tapasztalt sűrű porfelhő ellenére is komoly lúdbőrt eredményezett. Az előbbit is tartalmazó Hot Fuss című 2004-es albumukat egyébként beválogatták az egy évvel később megjelent 1001 album, amit hallanod kell, mielőtt meghalsz című gyűjteménybe.

Az utolsó nap nagy visszatérője a svéd Mando Diao is. Egy pompás indie rock koncertzenekarról van szó, akiket csak úgy otthon nem is igazán érdemes hallgatni, mert nincs hova leföldelni az energiát, ami dalaikból árad. Björn Dixgård és csapata 2004 és 2007 között tolta ki magából a legpöpecebb szerzeményeit, amelyek között mindenképpen helyet követel a God Knows, a Down in the Past, a Long Before Rock’n’Roll vagy az Ochrasy. A későbbi évekből e sorba kívánkozik a Dance With Somebody és a Gloria.

Lamb

Az utolsó napon is érdemes bekukkantani az A38 Sátorba, gyakorlatilag az egész estét ott lehet tölteni úgy, hogy közben eklektikus egyveleget kap a nagyérdemű. Az attraktívabb fellépők sorát a zseniális beatboxos Beardyman nyitja, majd az érzékeny, varázslatos Lamb következik, végül a sort a néhány éve a That’s Not My Name, valamint a Shut Up And Let Me Go című slágerekkel berobbant, idén pedig második albumával jelentkező The Ting Tings zárja.

A drum and bass karámjából az elmúlt évtized két jeles egyénisége is bemutatkozik, közülük John B néhány éve már járt a Szigeten, Dj Fresh viszont első alkalommal teszi tiszteletét. A Party Arénában pedig nem más rántja ki a talajt alólunk, mint a Magnetic Man nevű dubstep-szupergrupp, amelyet az irányzat alapköveit lerakó Benga, Skream és Artwork alkot.

Azt hiszem, sokáig lehetne még sűríteni az idei fellépők névsorát, sokan ugyanakkor nem is a zenei vagy egyéb felhozatal miatt vesznek majd részt a fesztiválon, hanem mert ez a Sziget. Ezen pedig nincs mit részletezni…

-para-