VÉSZFÉK: Film, színház, dráma, fotó – Összművészeti alkotónap Dunaszerdahelyen

DUNASZERDAHELY – Első alkalommal nyitja meg kapuit szeptember 15-én a Vészfék elnevezésű összművészeti alkotónap a Kortárs Magyar Galéria falain belül.

Az alkotónap ötlete Podhradska Leától származik, aki nemrégiben Karcsai út címmel készített dokumentumfilmet a helyi romatelepen élő közösségről. Ezúttal egy több kategóriát magába foglaló egynapos fesztivál megszervezésébe vágott bele Kovács Norberttel együtt, aki pedig korábban a Zene aratáshoz című csallóközi zenei válogatáslemez kiadásának, illetve a tavalyi, I. Nemeshodosi lakoma egyik ötletadója.

Az alkotónap egyes szekcióira augusztus 31-ig bárki jelentkezhet a megadott feltételek alapján.Nos, a kategóriák között pedig három verseny- (film, színház, drámaírás), illetve egy versenyen kívüli szekció (fotó) szerepel.

A drámaírás szekcióba a leírás alapján egy maximum 3-5 szereplős, lehetőleg 1 felvonásos, játékidőt tekintve max. 20 perces dráma elküldése a feltétel, tematikára, stílusra való tekintet nélkül. A beküldött drámák közül kiválogatják a legjobbakat, ezek témáit osztják szét a fesztivál napján a jelentkező színjátszó csoportok között. E kategóriába 3-5 fős csoportok jelentkezését várják.

Hasonlóképp aznap kapnak témát a filmes stábok is. Ez esetben legfeljebb háromfős csoportok kerestetnek, akik saját felszereléssel, kamerával, illetve vágóprogrammal rendelkeznek.

A fotós szekció végeredményben pedig egy versenyen kívüli kategória, amely során meghívott személyek, 8-15 év közti roma és nem roma fiatalok munkáit mutatják be.

„A cél annak feltárása, hogy miben nyilvánul meg a kulturális azonosság és különbözőség a roma/nem roma gyermek látásmódjában. Miként dolgozza fel a hétköznapi témákat, mit jelenít meg, amit épp talán a másik nem is lát fontosnak” – fogalmazta meg a szekció lényegét a főszervező. A fiatal fotósok egyszer használatos fényképezőgéppel készítik felvételeiket, amelyeket a fesztivál napján este hét órakor már ki is állítanak.

Mindezek alapján úgy tűnik, egy igazán érdekes és élménygazdag, nem mellesleg látókörünket tágító seregszemle elé nézünk szeptember 15-én.

-para-