Galántai cápahalász a fjordoknál

Norvégia mostanában valósággal vonzza hazánkfiait. Főleg a horgászszenvedély rabjai keresik az ottani tengeri horgászat kalandos élményeit. De még olyasvalaki is elvetődött a norvég fjordokra, mint a galántai építész, Ján Špánik, aki igazából inkább szenvedélyes vadász volt, mintsem horgász… A véletlennek, jobban mondva a fiának köszönhetően lett belőle a norvég halak vadásza.

Galántai cápahalászok a fjordoknál

Norvégia mostanában valósággal vonzza hazánkfiait. Főleg a horgászszenvedély rabjai keresik az ottani tengeri horgászat kalandos élményeit. De még olyasvalaki is elvetődött a norvég fjordokra, mint a galántai építész, Ján Špánik, aki igazából inkább szenvedélyes vadász volt, mintsem horgász… A véletlennek, jobban mondva a fiának köszönhetően lett belőle a norvég halak vadásza.

„Jó tizenkét évvel ezelőtt a 11 éves fiam azzal jött haza az iskolából, hogy a Forróék Norvégiában készülnek horgászni. Ha mennek, hát menjenek, mondtam a gyereknek. Egy hét múlva a kölyök újra megemlítette. Tudod, apu, nem is olyan drága mulatság a horgászat. Megmosolyogtam a dolgot, hozzátéve, hogy nem nagyon érdekel az ügy. A gyerek persze pár nap múlva előjött a farbával, mármint, hogy mi lenne, ha mi is elmennénk. No ekkor betelt a pohár, mit molesztál itt engem ez a gyerek hetente ezzel a horgászással. Felhívtam Forró Tibor barátomat, aki nem mellékesen egy, norvégiai horgászkirándulások szervezésére specializálódott utazási iroda társtulajdonosa. Te Tibor, miféle horgászattal idegesít engem a gyerekem immár három hete?! Hát azzal, amire a fiaddal te is jelentkeztél! Szerencsére a széken ültem, különben összecsuklottam volna, mint a colstok. A gyereket persze sehol se láttam a házban, úgy elrejtőzött. Kérdem a feleségemtől, tudja-e, hogy mibe mártott be engem a vásott kölyök? Valamit neki is beszélt róla, de hát itt az év vége, legalább lesz egy szép jutalma a jó bizonyítványért. Újabb telefonálás Tibornak, hogy nekem a horgászásról halvány gőzöm sincs, se egy horog, se egy centi damil a házban, meg az a sok mütyür, ami még az ilyesmihez kell. Megnyugtatott, hogy ez nem gond, az utazási iroda mindent biztosít. Csakhogy én nem bírom a buszt, élő halott leszek, mire Norvégiába érünk. Ne félj, túléled, nyugtatott meg Tibor barátom.“

Elbűvölő sziget

 

"Szóval így jutottam én el tizenkét évvel ezelőtt a fiammal Norvégiába horgászni. Azóta rendszeres részvevője vagyok a norvégiai horgász utaknak. Mindig ugyanoda megyek, a Finnoy nevű szigetcsoportra, Norvégia dél-nyugati részén, kb. 35 km-re északra Stavanger városától. Mióta oda járok, nem bírok betelni a Boknafjorden fjord torkolatában elterülő, mintegy 100 apró sziget természeti szépségeivel. Szállásként apartman típusú, magas komfortú, berendezett konyhával ellátott tengerparti faházak szolgálnak. A helynek saját mólója van, 4-5 méter hosszú, 3-4 személyes motorcsónakokkal, amelyeket az ott tartózkodás idejére lehet kibérelni. H az ember ráun a horgászásra, eljárhat túrázni a környező szigetekre, ahol jelölt turistaösvények várják. A szigetek közti távolság motorcsónakkal legfeljebb 30 perc alatt bejárható. Ezért nem csak a horgászok érzik jól itt magukat, hanem a festői szépségű természeti környezet szerelmesei is. A szigetcsoport koloritjához tartozik, hogy a számtalan lazactenyészetben kedvező áron lazac is vásárolható. A szigeteken barangolva valósággal elámultam a rengeteg gomba láttán. Később tudtam meg, hogy a norvégok nem fogyasztanak gombát. A szigeteken csak fű és virág nő. Gyom egy szál se. A helyiek meglepően barátságosak az idegenekkel szemben. Korántsem olyan ridegek és távolságtartók, mint ahogy a világban terjesztik róluk. Kiváló emberek. Náluk minden nyitva van, szabadon. Készségesek és segítőkészek. Az itthon hemzsegő őrző-védő biztonságiak Norvégiában éhen halnának. Érdekes a közlekedési rendszerük is. Minden járművezető betartja az előírt haladási sebességet. A mólóknál veszteglő motorcsónakokban például nyugodtan benne hagyják az indítókulcsot. Norvégiában nem fogyasztanak szeszes italt az emberek, nincsenek kocsmák, ahol esténként összejönnének és iszogatnának. Ellenben valóságos alkoholhadjáratokat indítanak hajón Németországba. Este behajóznak, egész éjjel utaznak és holtrészegre isszák magukat. Reggel nagy nehezen kikászálódnak a német partra, megvárják, míg a hajó egy-két óra múlva visszaindul Norvégiába. Hazafelé behúzódnak a kajütjeikbe, átalusszák a macskajajos órákat és kijózanodnak. Különben begyűjtené őket a kikötőben rájuk hajtóvadászatot tartó rendőrség, amiből nagy bajuk lenne. Felejthetetlenek a sarki éjszakák, amikor a nap nem megy le a látóhatár mögé és 24 órán át világos van“.

Nem kell órákat várni

„Na, de vissza a tengeri horgászathoz. Azzal babonázott meg, hogy nem kell órákat várni a kapásra. Bedobja az ember a szereléket és percek múltán már húzhatja kifele a fogást, egy-egy zsinóron ahány horgot felcsalizva, annyi hallal rajta. A szigetek árnyékában a tenger vize mindig nyugodt. Főleg tőkehal- és makrélafélékben gazdag. De nem ritka a cápa, ördöghal és más tengerihal-zsákmány sem a horgon. A tenger állatvilágához tartoznak a fókák és időnként a kecses delfinek látványában gyönyörködhetünk. A szállástelepen a hal tisztítására és filézésre szolgáló, fedett létesítmény is van. A filézés maga volt a kínszenvedés, főleg a kezdetekben. Nem volt hozzá rendes késem, összevagdostam az ujjaimat, úgy fogtam hozzá, mintha ponty lenne és le akartam kaparni a pikkelyeit. Egy helybéli, szenvedésemet látva, megsajnált. Odajött és megtanította a helyes tisztítási és filézési technikát. Speciális kést is kölcsönzött, később persze vettem magamnak ilyet. Több fajtát is. Külön a pucolásra a csónakban, megint mást a filézésre. Jutalmul főztem a norvégnak egy hazai halászlét. Nem pontyból, de nagyon ízlett neki. A norvégok nem készítenek hallevest vagy halászlét. A hal tisztításánál, filézésénél sem bíbelődnek az értéktelennek tartott részekkel, mint pl. a farok és a fej. Csak a legfinomabb darabokat metszik ki, a többi megy a tengerbe, a madarak meg a halak lakmároznak belőle. A kifilézett halhúst haza lehet hozni. A maximálisan megengedett mennyiség 25-30 kg személyenként. Erre való az izotermikus hűtőboksz.“

A cápa tisztítása

„Különleges munka a cápa tisztítása. A bőre egyik felén sima, mint az üveg, a másik fele meg akár a smirglipapír. Eleinte úgy képzeltem, hogy a cápát meg kell nyúzni, de tévedtem. Bőröstül kell megsütni, a bőre igazi csemege. Hát még a cápamáj! Valami fenséges ínyencfalat! A halmájat is haza lehet menteni, de érteni kell az elkészítéséhez „ – fejezte be élménybeszámolóját Ján Špánik, aki azelőtt soha nem gondolta volna, hogy egyszer a norvég fjordok elmaradhatatlan látogatója és a tengeri halak rettegett horgásza lesz.

 

Vladislav Kmeť