A csallóközi hohohohorgászok

Dunaszerdahelyi/Komáromi/Galántai járás - Csallóköz, a valamikori Aranykert a nagyüzemi mezőgazdálkodás, a lakossági infrastruktúra folyamatos kiterjesztése és a bősi vízerőmű ellenére jelenleg is tekintélyes vadállománnyal büszkélkedhet, a horgászati lehetőségekről nem is beszélve, hiszen a Dunák számtalan kanálissal átszelt, halastavakkal csábító szigete ezt itt. Az alábbiakban a horgászok szervezeti munkájából nyújtunk némi betekintést, némely a gondokról is szót ejtve.
A dunaszerdahelyi horgászszervezetnek immár 2500 tagja van. Öt körzetben gazdálkodnak (Dunaszerdahely, Bős, Pozsonyeperjes, Mihályfa és Illésháza) 365 hektár vízfelületen. Nagyon sok horgászterületet, mintegy 40 tavat és több folyót igyekeznek megőrizni, halakkal telepíteni és a horgászoknak elérhetővé tenni. Ebbéli igyekezetüknek újabban az erdészeti törvény van útjában, a január elsejével érvényes szabályok szerint már nem lehet megközelíteni motoros gépjárművel az erdőkben található horgászhelyeket. A szabály megszegése már nem kihágásnak hanem bűncselekménynek számít. „Sok helyütt, főként a Dunánál több kilométert kellene begyalogolnia a horgászoknak a többkilós felszereléssel. Ráadásul horgászoknak kialakított parkolóhelyek sincsenek kialakítva az erdők szélén. Az a helyzet, hogy saját tulajdonunkat, a telepített halakat nem tudjuk megközelíteni, ezért áthidaló megoldást szorgalmaztunk az erdészetnél, egyelőre sajnos csekély sikerrel” - panaszolta idei legfőbb gondjukat a dunaszerdahelyi horgásszövetségnél titkári teendőkkel tizennégy éve megbízott Nagy Dezső, aki a zsolnai országos tanács tagjaként magasabb fórumokon is képviselni fogja a problémát.

A szervezet fájó pontja, hogy az engedélyüket kiváltó horgászok csak kis hányada vesz részt az önkéntes munkákban, holott ez az alapszabályzatuk értelmében csupán évi öt órában kötelező. Márciustól októberig szombatonként lehet jelentkezni szemétgyűjtésre, nádvágásra, versenyen bíráskodásra vagy lékvágásra. „Dícséretet érdemel a harmadik körzetben az eperjesiek csapata, akik szép számban végeztek közmunkát. A leggyengébbek pedig a dunaszerdahelyiek. Sajnos általában a vezetőség és a nyugdíjasok vesznek részt az akciókban, pedig utóbbiaknak ez nem is kötelező. Sokan úgy tartják, nem szemetelnek, így nem is kötelesek a természetóvásra, holott a nádvágáskor bizony sok horgászra utaló szemétre bukkanunk” - panaszolta a titkár. Kollégájával már nyugodtabb vizekre eveztünk.

HALASÍTÁS

Tuman László, a haltelepítéssel, tervek kidolgozásával, betartásával, gazdasági ügyekkel megbízott főgazda elmondta, hogy általában tízszer annyit halat telepítenek mint a kötelező mennyiségű halasítás – ez azért lehetséges, mert sok tagjuk van, miáltal van miből gazdálkodniuk és nonprofit szervezetként működnek. Pontyivadékból tavaly összesen 62500 darabot telepítettek, 2-3 kilósakból több mint húszezret. Dévérkeszegből 1500 kilogrammot telepítettek a mihályfa-kolóniai tóba. Compóból 600 kg jutott járás szerte, csukát majdnem minden tóba és folyóba telepítettek, összesen 38600 darabot. Amurból is sok helyre jutott és hatezer darab angolnaivadékot telepítettek a járásban hét helyre. A horgászszervezethez tartozó Kis-Duna szakaszba kizárólag csukát telepítettek, ezer darabot. Az öthektáros mihályfa-kolóniai bányatóba szinte minden halból jutott. Összesen több mint 22 ezer kilogrammnyi, 101 100 darab halat telepítettek a 2008-as évben.

A feldolgozott adatok szerint saját horgászterületen 24 151 kilogramm halat fogtak ki a dunaszerdahelyi szervezetben regisztrált horgászok. Idegen helyeken 8141 kilót.

A horgászrekordokat még nem dolgozták fel, de elmondták, hogy pontyból nem ritka a 15 kilogrammoson felüli, amurból 20 kiló körüli példányok is vannak, harcsából 30 kilón felüli példányok is akadtak horogra. Sok süllőt fogtak az ún. Új Dunán, a bősi vízerőmű turbináihoz közel.

A horgászengedélyek ára idén az euróhoz alakult, a teljes árlista megtalálható a horgászszervezet irodájában, amely nyitva áll keddenként és péntekenként nyolctól délig, áprilistól szombatonként 8-tól tízig is.

Komárom

Bár a horgászok terepe nem a virtuális valóság, hanem a szabad természet, azért nem elhanyagolható tényező a manapság, hogy nagyon informatív honlappal rendelkezik a Komáromi Városi Horgásszövetség. Az eredménye is megvan: versenyeiken más járások képviselői és külföldi hobbihorgászok is gyakran megfordulnak, és hát a 3015 tagjuk is könnyebben informálódhat, ha rendelkezik internetes hozzáféréssel.

Tóth Alfréd, a komáromi horgásszövetség elnöke ismertette a tavalyi rekordfogásokat a kezelésükbe tartozó 16 horgászterületen. Előbb azonban az idén várható versenyekről, a halasításról informálta lapunkat. „21 horgászverseny lesz az idén. Érdekességnek számít a Gecző mérnök Emlékverseny, amelyet az elődöm tiszteletére szervezünk, aki nagyon sokat tett a Szlovák Horgászszövvetségért. Ezen a hajógyári Dunaágon ősszel rendezett versenyen országos bajnokok vesznek részt, ez a legmagasabb szintű versenyünk, amelyen nemzetközi értékelés szerint a kifogott halak összsúlya a döntő. Említésre méltó még a három fordulós Feder-kupa, ennek általában száz résztvevője van, akik mind erre a finom szerelékes fenekezésre szakosodtak. A háromnapos rendezvény helyszíne a hajógyári Duna, az izsai Duna és legnagyobb horgászvizünk, a Konkoli holtág Keszegfalunál“ - ismertette az elnök a nyílt versenyek legérdekesebbjeit.

A komáromiak 120 kilométer csatornarendszeren gazdálkodnak és a Duna 75 kilométeres, Szaptól Karváig nyúló szakaszán használható a helyi engedélyük. Ezeken kívül 100 hektár zárt víz van a kezelésükben. Évente 150 mázsa két- és háromnyaras pontyot telepítenek, 15 ezer darab egyéves süllőivadékot 6600 euró (200 ezer korona) értékben, 500 kilogramm amúrt és 500 kiló compót is. Társadalmi munkában végzett halmentési akciójukkal tavaly megmentettek 19 548 kilogramm vegyes halat (kárászt, csukát, pontyot, egyebet) a biztos pusztulástól. „Az árterületeken sok hal leszaporodik, az apadással ugyan több visszavonul, de nagyon sok kinn marad, amelyek nélkülünk nyaranta kiszáradásra volnának ítélve“ - magyarázta Tóth Alfréd. Ami a felnőtt tagoknak kötelező önkéntes munkát illeti, ebben a szövetségben sem tudtak nagy érdeklődésről beszámolni. A tagok 30-35 százaléka vesz részt az idénymunkákban. Akik ezt a kötelezettségüket elmulasztják, azoknak a befizetett hét eurójuk a halasítási alapot bővíti. A tagok a következőképpen oszlanak meg náluk: a 3015-ből 2520 a felnőtt, 632 a nyugdíjas, 367 a gyerek 15 éves korig, 161 az ifjúság (15-től 25 éves korig) és 35 a hölgy.

REKORDOK

Végül kedvcsinálóként álljanak itt a tavalyi horgászrekordok: a komáromi vizekből összesen 35 242 kilogramm halat fogtak, ki, ami 16,4 kg halat jelent a tagoknak fejenként. Rafael László valószínűleg országos rekordot állított fel a Nagy Duna I.-en fogott 35 kilogrammos amúrjával. A 7,2 kilós kecsege-fogás a Duna II-ről is közelítheti az országos rekordot, ez az aranyosi Kovács Tamás sikeres fogása volt. Dévérben a komáromi Csóka Tibor 3,6 kilós fogása volt a legjobb, busából 30 kilósat fogott ki a szintén komáromi Vajda Zoltán. Mindketten a Duna I-es revíren jártak sikerrel. 9,5 kilós csukát fogott Tuba János az ún. csallóközi kanálison, Kubicsek Attila pedig 10,2 kilós süllőnek örülhetett a Vág-Dunán. Márnából tavaly a 4,8 kilós volt a legnagyobb, az ügyes horgász pedig Huszár János. Ponytrekordot Csepi Lajos állított fel, a csallóközi kanálison 16,5 kilós példányt fogott.

Diószeg/Nagyfödémes

Igazi horgászparadicsomnak számít a Diószeg és Nagyfödémes között a Feketevíz holtágán 3,5 hektáron kialakított Relax üdülőközpont (hivatalosan Ekopark Čierna Voda néven jegyzik). A magánvállalkozásként működtetett létesítményben fizetség fejében lehet horgászni, botonként napi 2 euróért. A vízben ponty, compó, csuka, harcsa, csuka, süllő, dévérkeszeg, piros szárnyú keszeg, és még néhány halfaj él. A területen kétféle horgászati lehetőség van, ugyanis a folyószakasz két részre van osztva, az egyik rezervátumként szolgál, itt a kifogott halakat nem lehet hazavinni, a horgász csak lefényképezkedhet a fogással, aztán a halat vissza kell engednie. A másik szakaszon is csak a 4 kiló alatti halat lehet elvinni a nagyobbakat visszaengedik. Így aztán nem ritkaság hogy 10 kilón felüli pontyokat fognak. A vízparton sátorozni is lehet, aki letáborozik., „látástól-vakulásig” horgászhat.

Lakatos Károly, a létesítmény tulajdonosa egy tavalyi, igazán nem mindennapi rekordról is tájékoztatott. Tanúkkal bizonyíthatóan egy horgász 24 óra alatt 46 pontyot fogott, ezek közül 29 darab volt 10 kilónál nehezebb. A 46 hal átlagsúlya 13,5 kiló volt. A rendkívüli fogás még egy rendkívüli teljesítménnyel is járt, a szerencsés horgász a 24 óra alatt több, mint 4 kilót fogyott.

jd/gl