Selye Egyetem: Karrierközpont nyílik

Október 27-én kezdte meg működését a Selye János Egyetem Karrier- Tanácsadó Központja (KATA), melynek célja az egyetemen végzett friss diplomások érvényesülésének elősegítése a munkaerőpiacon. A hivatalos megnyitóra november 7- én, hétfőn, 11 órai kezdettel kerül sor a Tiszti Pavilonban.

Az egyes képzések átlagosan 8-16 fővel indulnak, melyeket a hallgatók és az öregdiákok a pályázati támogatások jóvoltából díjmentesen látogathatnak.

Az egyetem vezetése többek között Komárom önkormányzatához is fordult, hogy támogassa a központ beindítását, de az erről szóló 2011. július 11-i testületi ülés döntését később Anton Marek polgármester megvétózta. Így a karrier-tanácsadó központ a város támogatása nélkül kezdte meg működését pályázati források segítségével. Felmerülhet, hogy a vétó mögött esetleg politikai okok húzódnak, hiszen a polgármester korábban egyetértett az egyetem létezésével, ennek ellenére a Tanácsadóközpontot illetően mégis a város érdekeivel ellentétesnek tartotta a támogatást. A következő testületi ülésen nem volt lehetőség a szavazásra a központ támogatásának ügyében.

Jelen pillanatban négyféle képzés funkcionál a KATA- ban: vállalkozói és kommunikációs-, pénzügyi-, munkajogi képzés, karriertervezés szeminárium. A tanácsadás ügyében a központban dolgozó munkaügyi szakemberekkel e-mailben, telefonon és személyesen is fel lehet venni a kapcsolatot: kata@selyeuni.sk , 035/3260671.

A képzések során lehetőségük nyílik a résztvevőknek próba-állásinterjúkon részt venni több szakterületen is. Ezen kívül lesznek olyan oktatások is, melyek abszolválásáról a hallgatók igazolást kapnak, és felhasználhatók az önéletrajzban, mivel több helyen azok követelménynek számítanak.

A munkát szlovákiai magyar szakemberek végzik, ami egyedivé és különlegessé teszi ezt a központot. A tanácsadás és oktatás főként magyar nyelven zajlik, de ez nem zárja ki az államnyelven induló képzéseket, illetve tanácsadást. Elsődleges feladataik közé sorolják, hogy hallgatók tájékozottak legyenek a rájuk váró kihívásokkal kapcsolatban. A központ tervei között szerepel az Alumni- rendszer indítása, ami az adott egyetemen végzett hallgatók pályáját követi, visszaigazolást nyerve ezáltal arról, hogy mely szakok a legsikeresebbek a munkaerőpiacon. További szolgáltatások az igényekhez igazítva fognak létrejönni az együttműködés jegyében.

A hétfőre tervezett megnyitón részt vesz Rudolf Chmel miniszterelnök-helyettes. Továbbá beszédet mond Doc. RNDr. Tóth János PhD., a Selye János Egyetem rektora, illetve tiszteletét teszi az ELTE-ről Dr. Seifert Tibor rektor-helyettes és Forgó Melinda az ELTE karrierközpontjának igazgatója. Ezen kívül köszönti a résztvevőket Cúth Csaba, a SJE karrier-tanácsadó központjának referense.

A köszöntő beszédeket követően Mgr. Nagy Gabriella a Komáromi Munka-, és Szociális Hivatal igazgatója nyújt tájékoztatást a pályakezdők kötelezettségeiről és képviselteti magát a Slovnaft, illetve a Nokia Komárom kft is, akik a cégek személyzeti politikájáról fognak beszélni.

Hakszer Renáta