Szlovák-magyar bénázás az Ipoly-hidak körül

Két hónapja ünnepélyesen átadták, de még mindig nem nyitották meg a forgalom előtt a Rároš–Ráróspuszta közti Ipoly-hidat.A hídavatást szervező magyar fél nem vette figyelembe a szlovákiai engedélyeztetési eljárás időtartamát – számol be az ujszo.com.

A Rároš–Ráróspuszta közti Ipoly-hidat október 10-én avatták fel ünnepélyesen, a szlovákiai beruházó, Besztercebánya megye hivatalos képviselettel nem vett részt az ünnepségen, a hídavató időpontját nem is egyeztették a megyei vezetéssel. Az Ipolyon átívelő híd ugyan elkészült, de használatba vételéhez számos hivatalos engedélyre van szükség. Értesüléseink szerint az engedélyeztetés még október elején megkezdődött. „A használatba vételt november 15-én hagyta jóvá a körzeti közlekedési hivatal, az engedély 15 napon belül érvénybe lép” – tájékoztatta lapunkat Peter Hajnala megyei szóvivő. Elméletileg november 30-tól vagy december elsejétől lehet használni a hidat.

Némi késéssel ugyan, de elkészült a Szécsénykovácsi kataszterében lévő Petőháza, és a magyarországi Szécsény külterülete, Pösténypuszta közötti Ipoly-híd is. Itt is folyamatban van az engedélyeztetési eljárás, a szlovák és a magyar fél november 9-én egyeztetett utoljára.

Értesüléseink szerint a Rárós–Ráróspusztai hídavató tapasztalataiból kiindulva jobban összehangolták a tárgyalást, a megyei hivatal előkészítette a használatbavételi engedélyhez szükséges dokumentumokat, hogy a lehető leghamarabb megindulhasson a forgalom a második új Ipoly-hídon. Hogy mikor lesz az ünnepélyes hídavatás, még nem tudni.

ujszo.com/para