Kastélyszálló épül Gácson

A legkorszerűbb követelményeknek is megfelelő és igényeket kielégítő kastélyszálló épül a szlovákiai Gácson (Halič).

A Losonci járásbeli Gács község várkastélya Besztercebánya megye tulajdonában volt egészen 2006-ig, akkor a romló állagú, felesleges vagyonná minősített épületet eladásra kínálta a megye. A versenytárgyaláson meghirdetett ingatlant az IMET cég vásárolta meg 46 millió koronáért, idegenforgalmi beruházást tervezve az épületbe - írja az Új Szó.

A szerző szerint a nyolcvan férőhelyes nívós szálloda, wellnessközpont, üdülő- és sportcentrum kialakításának költségeit 10 millió euróra becsülték. A munkálatok 2008-ban kezdődtek, azóta is folynak. A gácsi kastélyban utoljára mentálisan sérült fiatalok intézete működött, a kastélyt a 2. világháború után államosították, oktatási célokra alakították át bő hatvan évvel ezelőtt, az intézet 1993-ban való felszámolása után csak pusztult az ingatlan.

2008-ban régészeti feltárást, építészeti és művészettörténészi kutatást végeztek a kastélyban, ezek után kezdődött meg a teljes felújítás és átalakítás. A várkastélyhoz tartozó mintegy 13 hektáros angolpark is megújul, sportpályák, sétautak épülnek. Az egykori vártemplom a felújítás után újra egyházi célokat szolgál majd, és az épület egyik szárnyában pedig regionális múzeumot alakítanak ki. A tetőszerkezet az eredetileg a barokk korban épült hagymakupolás szerkezet pontos mása, a belsőépítészeti munkák pedig folyamatban vannak.

Gács várkastélyának története egészen a 15. századig - 1450-ig - nyúlik vissza, amikor a husziták birtokában volt. Mivel a várat királyi engedély nélkül építették, 1544-ben elbontatták. Ezután került a Forgách-család tulajdonába, a család egészen 1945-ig ott lakott (a kastély mai formáját Forgách Zsigmond alakíttatta ki 1612-ben).

Az 1911-ben megjelent Magyarország Vármegyéi és Városai sorozatban, a Borovszky Samu szerkesztette Nógrád megyét bemutató kötet szerint Gács nem csak váráról, az abban található igen gazdag gyűjteményekről, hanem a posztó- és cserépedény-készítésről is híres volt.

A községnek ma körülbelül 1700 lakosa van, a kastélyszálló megépítésével az itt lakók abban bíznak, új munkahelyek alakulnak ki és fellendülhet a vidék idegenforgalma is.

(MTI)