HATALMAS TŰZ: Rendkívüli állapotot hirdettek és lakosokat evakuáltak Nádszegen!

NÁDSZEG – Délután fél egy környékén lobbant lángra a nádszegi szemétdomb, a tűzoltók az egyész megyéből nagy erőkkel vonultak ki a helyszínre.

A Dunaszerdahelyi Járási Tűzoltóság ügyeletese kérdésünkre elmondta, hogy összesen mintegy 12 tűzoltóegység vonult ki a helyszínre, tőlük kettő, további csapatok Galántáról, Szeredről, Senicáról és Nagyszombatból is.

A lángok által óriási gomolygó füst keletkezett, ami eléri a település családi házait is. Nádszegen a helyi rendőrőrs egységei figyelmeztetik az embereket, hogy zárják be ablakaikat, hogy a nagy füst ne áramoljon be otthonaikba.

Juhos Ferenc, Nádszeg polgármestere a Paraméter kérdésére megerősítette, hogy délután rendkívüli állapotot hirdettek a községben a tűz során keletkező mérgező anyagok miatt. Válságstábot hívtak össze, amely este hét órától ülésezett.

A polgármester ezt követően tájékoztatta portálunkat, hogy továbbra is tizenkét tűzoltóegység tartózkodik a helyszínen, és locsolják a szemétdombot. Két buldózerrel és három markolóval pedig a füstölgő részeket próbálják földdel betakarni. A helyszínen tartózkodik egy rohammentő is szükség esetére.

A délután folyamán méréseket végeztek a környéken, és mint azt Juhos Ferenc kifejtette, káros anyagok magasabb koncentrációját mutatták ki. "Mivel a széljárás kedvezőtlenül alakult, és a falu felé fújta a füstöt, a szemétdombhoz legközelebb eső utcában lakókat figyelmeztettük, hogy hagyják el házaikat, amíg az értékek nem javulnak. Kialakítottunk számukra helyet az iskolában, de mindannyian úgy döntöttek, hogy valamelyik rokonukhoz, ismerősüknél töltik azt az időt" - fogalmazott. Elárulta, hogy az evakuálás összesen mintegy 40 személyt érintett.

-para-