Hájos: Nem népfürdő kell, hanem minőség!

DUNASZERDAHELY – Ünnepélyes fogadás keretén belül szerdán avatták fel a termálfürdő felújított részeit.

Az elmúlt egy évben zajlott a termálfürdő komplex átépítési munkálatainak harmadik szakasza, amely magába foglalta a gyermekmedence, az ún. kis és nagy vesemedence rekonstrukcióját, illetve egy új, modernebb gépház kialakítását a termál- és a hideg vizes kút, valamint a csővezetékek cseréjével. A város a termálfürdő teljes rekonstrukciójára 2,8 millió eurós hitelt vett fel, és négy szakaszra bontotta a munkálatokat, miközben minden egyes szakasz után elbírálják a további hitelrészletek merítését. Az első szakasz foglalta magába a wellness központ, a második a belső körmedence felújítását. A negyedik szakasz további két kültéri medence, az olasz és az úszómedence felújítását célozza.

Tibor Mikuš és Hájos Zoltán vágták át a szalagot

„A népfürdő tömegnyomort jelent”

„Fontos volt ezt meglépni, mert egy lepukkant, kevés szolgáltatást nyújtó fürdőre senki sem kíváncsi, és helyette elmennek a konkurenciához, amely pedig ebben a régióban nagyon nagy” – jegyezte meg az átadás során Hájos Zoltán polgármester. Egyúttal elmondta azt is, hogy a hitel további merítéséhez a bank kíváncsi az eredményekre, de a polgármester bízik abban, hogy azok meggyőzőek lesznek.

Elmondta, hogy nem ért egyet azzal a nézettel, hogy Dunaszerdahelyen népfürdőre van szükség. „Számomra ez a fogalom tömegnyomort jelent szolgáltatások nélkül, ami nem elégíti ki az igényeket. A helyes irány az, amit most felvett a fürdő, hiszen a polgárok színvonalas szolgáltatást várnak el a jegy áráért” – fogalmazott. Hozzátette, sajnálja, hogy a fürdő politikai csatározások tárgya lett, ugyanakkor reményét fejezte ki, „hogy ezen átléptünk, és most már szakmai munka veheti kezdetét”.

Az újonnan kialakított nyári teraszon megtartott fogadáson Tibor Mikuš megyei elnök gratulált a városnak, hogy „a saját termálfürdőjét és aquaparkját építi”. „Nagyszombatiként irigylem önöket, mivel Nagyszombatnak még csak tizedannyija sincs, mint Dunaszerdahelynek” – jegyezte meg.

Harminc-negyven éves technológiát cseréltek le         

Andrássy Ferenc, a fürdő volt igazgatója, aki a munkálatok jelentős részét levezényelte, elmondta, hogy a technológia, amelynek cseréjére sor került, már harminc-negyven éves volt. „A mostani kihívásoknak higiéniai és üzemeltetési szempontból sem felelt meg. Az új technológiával a vízre és energiára fordítandó költségek alacsonyabbak lesznek” – emlékeztetett a volt igazgató.

A következő szakaszban felújítandó két medence még nincs ebbe a rendszerbe kapcsolva, így a megtakarítás valós mértéke az igazgató elmondása szerint csak a teljes felújítás után derül ki.

Ősszel folytatódhatnak a munkálatok

Somogyi Gábor, a fürdő közelmúltban kinevezett új igazgatója kérdésünkre közölte, hogy a negyedik szakaszhoz már előkészítették a gépház további modernizálását. Elmondta azt is, hogy ez a szakasz magába foglalja a két medence környékének rendezését, öntözőberendezések telepítését, járdák építését is. „A bank jelezte, hogy a következő részlet folyósítását akkor kezdik meg, ha látják a jó eredményeket. Remélhetőleg az ősz folyamán pozitívumokról számolhatunk be, és akkor a következő szezonra már elkészülhetnek a medencék” – fejtette ki.

Somogyi Gábor, az új igazgató

Az előzetes számolásaik alapján a negyedik szakasz rekonstrukciói mintegy 1-1,5 millió euróba kerülhetnek, az ár elsősorban attól függ, hogy a kiírandó versenypályázat során milyen árat sikerül elérni. Mivel a fürdési szezon szeptember végéig tart, addig nem kezdik el a medencékkel kapcsolatos munkálatokat, viszont a gépházi technológia modernizálásába várhatóan belefognak, ugyanis az nem zavarja a látogatók pihenését és szórakozását.

További kérdésünkre az igazgató kifejtette, hogy eddig egyetlen személycsere sem történt a fürdőnél. „Amikor átvettem a fürdő irányítását, már elkezdődött a nyári szezon, amikor pedig a személyzet mintegy kétszeresére nő, és minden kézre szükség van. Egyelőre ismerkedem az emberek munkájával, a fő feladat, hogy megfelelőbben allokáljuk a feladatokat, és gazdát találjunk olyan területeknek, amelyeknek eddig nem volt. A felelősségi körök megállapításáról van szó, mivel eddig bizonyos területek azért sem működhettek, mert nem volt egyértelmű, hogy kinek a feladata azzal foglalkozni. Így ez nem működhet tovább” – magyarázta Somogyi Gábor.

-para-