Előzze meg a tavaszi fáradtságot! A homoktövis segít!

Itt a tavasz, itt a tavaszi fáradtság - és a leghatékonyabb ellenszer!

Péntek 23.45-től meteorológiai értelemben is itt a tavasz. Süt a nap, rügyeznek a fák, éled a természet. Töltődjön fel Ön is Tardoskedd Aranyával, az egészséges BIO homoktövis termékekkel!

Szervezetünknek eltart egy ideig, mire magához tér téli, vitaminszegény, lestrapált állapotából. Ha gyenge, fáradt, levert, kedvetlen, étvágytalan és úgy érzi, semmihez sincs ereje, akkor Önre is lecsapott a tavaszi fáradtság, amely nem válogat. Önnek azonban van választása!

A homoktövis gyorsan és hatékonyan járul hozzá közérzete javításához. Már egyetlen szem homoktövisbogyó is fedezi a teljes napi C-vitamin szükségletet! A homoktövis tea, must, gyümölcslé, szirup, lekvár, de akár pálinka formájában is fogyasztható. Tudjon meg többet a homoktövisről és a belőle készült BIO termékekről!

Mi a homoktövis?

A 2-6 méter magas, kétlaki lombhullató cserje a Himalájából származik, de ma már az egész világon elterjedt, Eurázsiában az utolsó jégkorszak után honosodott meg. Fontos szerepe volt az ázsiai gyógyászatban.

Ellenálló, gyorsan növő, a földet kiválóan kötő növény. Fénykedvelő, fagy-, szárazság- és légszennyezéstűrő, jól tűri a szegény és sós talajt is. A név tövis utótagja arra utal, hogy az értékes, vitaminokban és nyomelemekben gazdag narancssárga színű, olajos, lédús, bogyós terméséért a betakarítás során bizony meg kell küzdeni, ám a szúrós ágak ellenére az érsekújvári járásbeli Tardoskedden kézzel szüretelik.

A tardoskeddi ültetvény a napokban valóban aranylik, a homoktövis ugyanis március-áprilisban borul virágba, és szeptember-október folyamán érik. Ezeken a nemesített növényeken a bogyók sokkal nagyobbak, mint a vadon élő fajtákon.

Mire jó a homoktövis?

A homoktövis sokrétű felhasználhatósága miatt egyértelműen a jövő növénye. Amellett, hogy maga a cserje nagyon szép és látványos, kiterjedt gyökérzete jól köti a talajt, így a talajerózió egyik ellenszere lehet.

A homoktövis élelmiszerként is fogyasztható, de kozmetikai szerek alapanyagaként is találkozhatunk vele, fényvédő krémekben, olajokban. A homoktövisolaj elnyeli az ultraibolya sugárzás egy részét, jótékonyan befolyásolja a bőr egészségét, elősegíti az égett bőr gyógyulását.

A biostimulatív hatású gyümölcs és bogyólé jó szolgálatot tesz megfázás esetén, de hasznunkra válik fertőző betegségek vagy műtét utáni lábadozás során is. A homoktövis gyümölcse és bogyóvelője serkenti az emésztést, gyógyítja a belső gyulladásos megbetegedéseket, és javítja az emlékező- és az összpontosító készséget.

A homoktövis olaja serkenti az emésztőrendszer szöveteinek és nyálkahártyájának helyreállítását; gyorsítja a fagyási és égési sérülések, a felfekvések és a visszérbetegségek gyógyulását; jótékony hatású a szem- és bőrbetegségek, valamint a fekélyes és rákos megbetegedések esetén is.

A homoktövis levelei és gallyai is gyógyító hatásúak, eredményesek lehetnek a reuma és a depresszió elleni küzdelemben.

Mit tartalmaz a homoktövis?

A szénhidrátokban, vitaminokban, antioxidánsokban, aminosavakban és fehérjékben gazdag homoktövis tízszer annyi C-vitamint rejt, mint a citrom.  Ezen kívül megtalálható benne az A-provitamin (béta-karotin), a B vitamincsoport tagjai, pl. a B1, B2, B6, B9 (folsav), a csontok növekedését és fejlődését serkentő D vitamin, E, F, K, P vitamin, továbbá cserző- és ásványi anyagok, omega 3, 6, 7 és 9 telítetlen zsírsavak, továbbá egyéb szerves savak.

Ha homoktövis, akkor Tardoskedd!

A főként jó minőségű gyümölcseiről ismert Tardoskeddi Mezőgazdasági Szövetkezet 2010-től termeszti 12,5 hektáros ültetvényén a homoktövist. Az ültetvényen ökológiai gazdálkodás folyik.

A  homoktövis és a szőlő „BIO/Organic“ státusszal rendelkezik, a bioélelmiszer tanúsítvány a legjobb minőséget igazolja, és az Európai Unió minden tagállamában érvényes. Hat homoktövis-terméke elnyerte a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által adományozott, kitüntető „Značka kvality GOLD“ (GOLD Termékminőségi díj) címet.

A „Tardoskeddi Arany“ termékeknél érdemes külön kiemelni a gyümölcslevek kimagasló, akár 100%-os homoktövis-tartalmát, míg sok import termék esetében a homoktövis jelentéktelen mennyiségű hozzáadása csak reklámfogás.

Ide nekem a homoktövist!

A homoktövisből készült BIO termékeket a Tardoskeddi Mezőgazdasági Szövetkezet saját termelői boltjában vásárolhatja meg, az Obchodná utca 3. szám alatt. A bolt hétköznapokon délelőtt 7 és 11, délután 14 és 17 óra között várja a vásárlókat, szombaton 7 és 12 óra között tart nyitva.

Ennél lényegesen komfortosabb megoldást kínál a szövetkezet webáruháza, amely természetesen garantálja a gyors házhozszállítást!

(PR)