Mikóczy Zoltán: Mesés összegeket kínálnak, de Overdose nem eladó

Már a nemzetközi lovasidény csúcseseményére, az október 5-én sorra kerülő párizsi nagydíjra készül Overdose, az angol-magyar csodaló és tulajdonosa, Mikóczy Zoltán.

A kispakai születésű, jelenleg Dunaszerdahelyen élő és jórészt magyarországi vállalkozó a Paraméter megkeresésére elmondta:  Overdose az elmúlt hét végén Európa egyik legrégibb és legrangosabb versenyén a baden-badeni, 138. Arany Ostoron győzött, s ezzel vívta ki a párizsi részvételi jogot. „ A vajdasági származású, Ausztriában élő lovas, Andreas Suborics eléggé visszafogta a hároméves angol telivéremet, csak annyira engedte száguldani, amennyi a meggyőző, két és fél hossznyi győzelemhez elegendő volt. Most egy hét pihenő következik, aztán megkezdjük a felkészülést az év legnagyobb megmérettetésére – nyilatkozta a csalóközi vállalkozó.

Akitől megkérdeztük azt is, hogy Overdose az immár tizedik győzelme után kapott-e valamilyen jutalomfalatot. „Csak simogatást a gazditól és a lovastól, aztán néhány gerezd almát, mert most ezért rajong, nem a sárgarépáért, mint eddig. Egyébként a szokásos ellátsát kapja“ – hangzott a válasz.

Érdeklődtünk arról is, hogy valóban euró-,illetve dollármilliókat igértek-e az olajsejkek, valamint az amerikai üzletemberek a paripáért. „Több magyarországi hírportál ezekkel a mendemondákkal foglalkozik, nem Overdose sportörténelmi eredményeivel, holott ez a paripa eddig veretlen, tíz versenyen indult, s ugyanannyiszor nyert. Azt viszont megerősíthetem, hogy mesés összegeket kínálnak a kedvencemért, de a ló nem eladó. Ha csak valamilyen rendkívüli esemény nem jön közbe, szeretnék még újabb sikereinek örülni, s meggyőződni arról, mikor éri el teljesítőképességének a csúcsát“ – nyilatkozta a tulajdonos. Arról, hogy tényleg  nyolcszámjegyűek-e az ajánlatok euróban vagy dollárban, a beszékgetőpartnerünk nem óhajtott nyilatkozni.

Több szlovák szakember szerint nem tökéletes és nem is klasszikus Overdose testtartása. „Igazuk van, amolyan gyermekes száguldást mutatt be a lovam, de ezt már nem tudjuk korrigálni. Egyébként az olimpián láthattuk azt is, többek között vívásban, úszásban és néhány atlétikai számban nem mindig a klasszikus stílus a nyerő – szögezte le Mikóczy Zoltán.

Néhány hónappal ezelőtt a tulajdonos így mesélte el a Paraméternek Overdose megvásárlásának történetét:„Bő másfél éve, 2006 novemberében a híres angliai árverésre, Newmarketbe utaztam. Korábban eléggé túlköltekeztem, ezért semmiképpen sem akarta újabb paripát vásárolni. Ám felvezettek egy nevesincs, szép alkatú, angol tenyésztésű csikót. Nevetséges árat, 1500 guineast, ami csaknem ugyanannyi fontot -- nem egészen háromezer eurót ér -- kértek érte. Ösztönösen felemeltem a kezem, s kétezret, vagyis valamivel több mint háromezer eurónak megfelelő összeget ajánlottam fel érte.Többet senki sem kínált. Barátomhoz, Ribárszki Sándor idomárhoz került a telivér csikó. Kisebbik leányom, a tizenhét éves Lilla keresztelte el az Overdose névre. Annyira megnőtt az ázsiója, hogy neves francia, angol és amerikai futtatók immár három millió eurót kínálnak érte. De a ló legalábbis egyelőre semmi pénzért sem eladó” – fogadkozott már akkor is Mikóczy Zoltán.