A magyar származású Harry Houdini előtt tiszteleg a Google

A világhírű, magyar származású szabadulóművész, Harry Houdini előtt tiszteleg születése 137. évfordulóján a Google. Ezúttal nemcsak az angol változat nyitóoldalán is a speciális logó, az úgynevezett doodle látható.

A megemlékezésnek szomorú aktualitást ad, hogy csütörtökön hunyt el az utolsó ember, aki még életben volt Houdini egykori színpadi társai közül.

Harry Houdini 1874. március 24-én, 137 évvel ezelőtt született Budapesten Weisz Erik néven. Alig volt pár napos, amikor szüleivel áttelepültek az Egyesült Államokba. Houdini kamaszkorában kezdett bűvészkedni, majd a világ legnagyobb illuzionistája, legendás szabadulóművész vált belőle. Houdini 52 évesen, 1926-ban halt meg. Évtizedeken keresztül tartotta magát a hiedelem, hogy a gőgje okozta a halálát. A történet szerint egy egyetemi előadáson kijelentette: olyan erősek a hasizmai, hogy bárki behúzhat neki, meg se kottyan. Egy diák azonban figyelmeztetés nélkül olyan erővel vágta hasba, hogy az végzetesnek bizonyult. A valóság ennél sokkal prózaibb volt: Houdini ugyanis vakbélgyulladásba halt bele, mert nem volt hajlandó orvoshoz fordulni.

Houdini születésének 137. évfordulója alkalmából a szabadulóművészre emlékszik a Google nyitóoldalán látható speciális logó, az úgynevezett doodle. Ezúttal nemcsak a kereső magyar, de az angol nyelvű változatán is látható a régi plakátokra emlékeztető kép, amely bilinccsel a kezén ábrázolja Houdinit. A képre kattintva pedig minden információt megkapnak a felhasználók, ami fellelhető róla az interneten.

A megemlékezésnek szomorú aktualitást ad, hogy csütörtökön, 103 éves korában elhunyt Dorothy Young. Az amerikai táncosnő volt az utolsó ember, aki még egy színpadon léphetett fel a magyar származású szabadulóművésszel. A hölgy 17 éves volt, amikor Houdini utolsó, 1925-26-os turnéjának munkatársaként dolgozott. 

(Független Hírügynökség)