Itt az új iPad az Apple-től

Jelentősen jobb képernyővel, gyorsabb, A5X processzorral, HD-minőségű felvételekre alkalmas technológiával, öt megapixeles kamerával és hangfelismerő alkalmazással felszerelt újgenerációs iPad-készüléket mutatott be szerdán az Apple számítástechnikai konszern.

A táblagép harmadik generációja 3,1 millió pixeles képernyőt kínál. Az iPhone4 készülékhez hasonlóan az új iPad is az úgynevezett Retina-kijelzővel ellátott: a technológia a vállalat definíciója szerint 300 pixel megjelenítését jelenti egy colos tartományban. Ez félelmetesen magas pixelsűrűség, és egészen jó képminőséget eredményez bármilyen megjelenítőn. A felbontás 2048-szor 1536 pixeles, vagyis sokkal nagyobb egy HD-televízió felbontásánál.

Az új készülék 4G-s LTE adatátviteli rendszerű. Ez azt jelenti, hogy mintegy tízszer gyorsabb a jelenleg bevett 3G-s technológiánál, ez pedig segíthet felülmúlni a régebbi fejlesztésű eszközök néha gyengébb videolejátszási képességeit.

Tim Cook, az Apple vezetője az AppleTV új verzióját is bemutatta. Az eszköz teljes HD-felbontásban tud képkockákat megjeleníteni a televízió képernyőjén. Az AppleTV új felhasználói felületet kapott.

Az Apple két éve új életet lehelt a táblagépek halottnak hitt piacába. Az amerikai technológiai konszern ezen a téren is piacvezetővé lépett elő, csak a karácsonyi időszakot is magában foglaló gazdasági negyedévben 15 millió darab iPadet adott el, összességében pedig 55,3 milliót.

Az újgenerációs iPadnek az Android-alapú készülékekkel kell majd felvennie a harcot, de ősszel várhatóan a Microsoft is megjelenik majd új, Windows 8-as operációs rendszerével, amely vélhetően tábla PC-re is alkalmazható  lesz majd.

Tim Cook "a poszt-PC" világáról beszélve úgy fogalmazott: "egy olyan világról beszélünk, amelyben már nem a számítógép áll a digitális univerzum középpontjában. Egy világról, amelyben a legtöbbet használt eszközöknek személyesebbeknek és még inkább mobilnak kell lenniük, mint a számítógép valaha volt".

A bemutatón elhangzott, az iPad2 is forgalomban marad, elsősorban azoknak, akik olcsóbb készüléket akarnak vásárolni. Az új iPad 499 dollártól lesz elérhető az Egyesült Államokban március 16-tól.

MTI/para