A sajtószabadságról élőben Gombaszögről

Negyedik napjához érkezett a Gombaszögi Nyári Tábor, amely pénteken a közéletre fekteti a hangsúlyt. A Pozsonyi Magyar Szakkollégium nagysátrában egymást váltják a közéleti előadások.

A sajtószabadságról élőben Gombaszögről
Fotó: Kovács Krisztián

Kezdésnek Finta Márk moderálásában a kulturális támogatásról folyt kerekasztal-beszélgetés Rigó Konrád, kulturális államtitkár, Őry Péter, az MKP alelnöke, Vasik János, a Pátria Rádió munkatársa és Tokár Géza, a Szlovákiai Magyarok Kerekasztalának szóvívője közreműködésével. Szó volt az arányos elosztásról, identitásról és a kisebbségi autonómia kérdésköréről.

Ezután Oroszok a spájzban és a neten címen Sz.Bíró Zoltán orosz szakértő és Feledy Boton, külpolitikai elemző vizsgálta a putyini politika EU-s hatásait.

A tábor egyik legjobban várt programja a Népszabadság volt főszerkesztőjével, Murányi Andrással és Huth Gergellyel, a Pesti Srácok portál főszerkesztőjével megtartott beszélgetés a magyarországi sajtó jelenlegi helyzetéről Gazdag József, szlovákiai magyar újságíró vezetésével. Az előadás élőben is követhető a Gombaszögi Nyári Tábor Facebook-oldalán.

Ezen kívül az Irodalmi sátor vendége lesz Simon Márton, magyarországi költő, slammer, aki felolvasást tart a táborozóknak, a PajtaSzínházban pedig a József Attila: Szabad ötletek jegyzéke című előadást Jordán Tamás mutatja be. A Komáromi Szalon szervezésében Sánta Szilárd az Index újságírójával, Munk Veronikával beszélget az írónő idén megjelent, Kéjutca – Magyar szex euróért című könyvéről.

Este koncertet ad az Aurevoir, a Renton and the Error Jam, a Parno Graszt, a Tankcsapda és a Korai Acoustic Instrumental.

A tábor zárónapján, szombaton sem unatkoznak majd a táborozók. Szalay Zoltán, az Új Szó főszerkesztője Molnár Judittal, a Szabad Újság korábbi főszerkesztőjével beszélget arról, hogy vajon van-e politikai befolyás a hazai magyar sajtóban. Ezen a napon Grecsó Krisztián lesz az Irodalmi sátor vendége. Fellép az USEME, a párkányi jóvilágvan és a Quimby. Ezen a napon a szervezők szeretnének kedveskedni a helyi lakosoknak: a gömöriek szimbolikus egy euróért válthatnak napijegyet. További információk a www.gombaszog.sk honlapon és a hivatalos Facebook-oldalon.

(szh)