Senki nem mer licitálni Piťo elkobzott ingatlanjaira vagy csak taktikáznak?

A 16 év börtönre ítélt maffiózó vagyonát elkobozta az állam, azoban az árverés második körében sem jelentkezett senki értük - írja a Nový Čas.

Senki nem mer licitálni Piťo elkobzott ingatlanjaira vagy csak taktikáznak?
Juraj Ondrejčák - archív felvétel

Juraj Ondrejčák, a pozsonyi és a főváros környéki alvilág rettegett alakja néhány hónapja a börtönből ismerte be egyik elődje és vetélytársa, Ján Takáč, a nem kevésbé hírhedt pozsonyi Takáč-klán egykori vezetőjének meggyilkolását. Korábban 16 évre ítélték szervezett bűnözői csoport létesítéséért és fenntartásáért, a bíróság pedig még 2014 novemberében elkobozta a vagyonát.

A csődbiztos Karol Kovár, egy ismert pozsonyi ügyvéd lett. Piťo összesen közel két hektárnyi telekkel rendelkezett Donovaly környékén, amelyet októberben másodszor is aukcióra bocsátanak, mert az ingatlanért az első körben nem jelentkezett senki.

A Nový Čas megkérdezte az ügyben František Skokan pszichológust, aki szerint

az aukciótól való távolmaradáshoz köze lehet annak, hogy sokaknak nyilván végigfut az agyán, miket követhettek el ott.

"A filmek és a média hatására beindul a fantáziájuk. Irracionális ugyan ez alapján megítélni egy ingatlant, de az emberek mégis összekötik a két dolgot" - szögezte le.

Ugyanakkor egyáltalán nem biztos, hogy a félelem hajtja a potenciális vevőket. Miroslav Golian ügyvéd ezt azzal magyarázta, hogy

az aukciókra általában gazdagabb emberek vagy csoportok jelentkeznek, akiket az ilyesmi nem igazán foglalkoztat. Ellenben taktikázhatnak.

"Ismerik egymást, és helyenként meg is egyeznek előre, hogy az első körben semmit nem vásárolnak. Inkább megvárják a harmadik kört, amikorra az árak lemennek.

Ezt bizonyítják a Donovaly-i telkek is, amelyek ára az első körös 130 ezerről már le is zuhant 108 ezerre.

Először licitálhatnak azonban a lamacsi (Pozsony) villára, ahonnan 2011-ben nagy csinnadratta közepette vitték el Ondrejčákot. Értékét 380 ezer euróra becsülték, de Piťo ezt csak 50%-ban birtokolta, másik fele a feleségéé volt. Mivel a nő azonban nem élt elővásárlási jogával, közös aukcióra bocsátották az egészet.

Piťo a pozsonyi óvárosban rendelkezett még egy 57,5 négyzetméteres lakással és 211 négyzetméternyi irodahelyiséggel. Ezek együttes értéke pedig 376 ezer euró.

(Nový Čas)