A Smer kompromisszumot keres a Mečiar-amnesztiák eltörlésével kapcsolatban

Juraj Blanár, a Smer alelnöke vasárnap a TA3 politikai vitaműsorában bejelentette, a Smer igyekszik kompromisszumot kötni a többi párttal, hogy mielőbb eltörölhessék Mečiar amnesztiáit.

Az alelnök egyúttal felszólította az ellenzéki pártokat, arra törekedjenek, hogy mielőbbi megegyezésre jussanak, ellenkező esetben ugyanis akár hónapokkal is elhúzódhat a megállapodás.

Ugyanakkor Ľubomír Galko (SaS) ellenzéki képviselő az RTVS vasárnapi politikai műsorában azt javasolta, hogy legalább egy hónappal el kellene halasztani az amnesztiák eltörléséről szóló szavazást. Galko szerint ez azért lenne fontos, hogy mind a koalíció, mind az ellenzék tárgyalhasson az eltörlés lehetséges módjáról, s ne kapkodják el a döntést.

Az SaS képviselője szerint indokolatlan a gyorsított eljárás. Igor Matovič (OĽaNO) szerint egyenesen gyanús, amit a kormánykoalíció tervez, mivel a Smer képviselőinek zöme korábban még azt állította, hogy az amnesztiákat nem lehet eltörölni.

A Híd alelnöke, Ravasz Ábel szerint kompromisszumképes a koalíció javaslata. Ravasz arra is felhívta a figyelmet, hogy az ellenzék korábbi, az amnesztiák eltörlésére vonatkozó javaslata már hétszer megbukott.

Robert Fico kormányfő kijelentette, nem játszanak semmiféle játékot a Mečiar-amnesztiák eltörlésével kapcsolatban. Elmondása szerint a koalíció célja, hogy az alkotmánnyal összhangban járjanak el.

1998-ban Vladimír Mečiar megbízott államfőként amnesztiában részesítette az ifj. Michal Kováč elrablásának résztvevőit, amikor is az akkori államfő fiát külföldre hurcolták. Az amnesztia vonatkozott az akkori Szlovák Titkosszolgálat vezetőire is, és az üggyel szorosan összefügg  Róbert Remiáš meggyilkolása is.


TASR/para