Sokan meghaltak és eltűntek egy hajótörésben

Legalább 27 ember - köztük több kiskorú - meghalt és 54 eltűnt azután, hogy felborult egy iskolai kiránduláson részt vevő gyermekeket és felnőtteket szállító csónak a Kongói Demokratikus Köztársaság nyugati részén - közölték hétfőn hivatalos források.

A beszámolók szerint a baleset még múlt héten, az ország nyugati felében található Kasai folyóban történt. Lambert Mende, a kongói kormány szóvivője szerint a helyi hatóságok 27 ember holttestét hozták felszínre, 54 eltűnt személyt pedig továbbra is keresnek. Nicolas Bulukungu, a délnyugat-kongói Kwilu tartomány kormányzója szerint eredetileg mintegy 90 személy utazott a hajóban. A tartományi kormányzó ugyanakkor nem tudta megmondani, hogy sikerült-e bárkit is kimenteni a balesetet követően.

A hatóságok feltételezései szerint a szerencsétlenséget a hajó túlterheltsége, illetve vezetői okozhatták, utóbbiak ugyanis az előzetes nyomozási eredmények szerint alkoholos befolyásoltság alatt vezették a hajót.

Az országban gyakoriak a hajószerencsétlenségek, amelyek egyik oka, hogy sokan ócska, összetákolt csónakokat használnak a vízi közlekedéshez, mások pedig megélhetés gyanánt hasonló hajókon utasok szállítását is vállalják. Ennek eredményeképpen az elmúlt hónapban mintegy húsz ember vesztette életét két hajótörésben, szintén Kongó nyugati részén.

MTI/para