Sólymos ellenőrzést rendelt el az olaj- és gázlelőhelyeknél

Sólymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter ellenőrzést rendelt el a Szemelnyén (Smilno - Bártfai járás) folyó kőolaj- és földgázlelőhelyeket vizsgáló földtani kutatásokkal kapcsolatban.

Sólymos ellenőrzést rendelt el az olaj- és gázlelőhelyeknél
Sólymos László (Fotó: Paraméter)

A Felsővízköz (Svidník), Mezőlaborc (Medzilaborce) és Szinna (Snina) térségében található lelőhelyeken jelenleg az Alpine Oil&Gas vállalat végez földtani kutatásokat. A környezetvédelmi miniszter úgy döntött, ellenőrzi, hogy a kutatási koncesszió birtokosa a földtani törvénnyel és a minisztérium által kiadott engedéllyel összhangban végzi-e a munkálatokat.

"Mivel a lakosság biztonságérzete és a környezetvédelem a legfontosabb szempontok számunkra, alapos, részletekbe menő ellenőrzést kezdeményeztem a Szemelnyén folyó földtani kutatásokkal kapcsolatban" - közölte a Paraméterrel Sólymos László környezetvédelmi miniszter, aki egyeztetést kezdeményez az Alpine Oil&Gas vállalattal. Sólymos rá akarja venni a céget, hogy kezdeményezzék a környezetvédelmi hatástanulmány elvégzését.

A miniszter közbenjárására azért van szükség, mert a jelenlegi törvényi szabályozás szerint a kutatási koncesszió tulajdonosának nem kötelessége a hatástanulmány elvégzése. Ez csak 2017. január 1-től lesz kötelező, amikor életbe lép az új, szigorúbb törvényi szabályozás.

Az Alpine Oil&Gas Felsővízköz, Mezőlaborc és Szinna térségében szerzett kutatási koncessziót, és a vállalat idén a koncesszió 8 évvel való meghosszabbítását kezdeményezte, és egyben a kutatási terület szűkítését mintegy 88 százalékkal. A minisztérium alapos mérlegelés után 5 évvel meghosszabbította a koncessziót.

A földtani kutatás célja megtalálni illetve ellenőrizni az ásványi lelőhelyeket, ebben az esetben a kőolaj- és földgázlelőhelyeket.

Kőolaj- és földgázkitermelés jelenleg az Erdőháton, illetve Kelet-Szlovákiában (a Nagymihályi és a Tőketerebesi járásban) folyik.

(para)