Sólymos László zöldebb Szlovákiát akar

A környezetvédelmi minisztérium három háttérprojektet indított, melyek célja a szlovákiai lakosság környezetvédelmi magatartásának megváltoztatása.

Sólymos László zöldebb Szlovákiát akar
Sólymos László környezetvédelmi miniszter (Fotó: TASR)

• Felhívás az üzleteknek,

• a Zöld Képzési Alap létrehozása

• és a Greeen Slovakia koncepció.

Ezzel a három háttérprojekttel indította el ma Sólymos László (Híd) környezetvédelmi miniszter a lakosság környezetvédelmi magatartásának megváltoztatását.

"Nem teszünk meg mindent azért, hogy az emberek jobban tudatosítsák a természet védelmének fontosságát, ami a saját és gyermekeik egészségét is óvná. Nagyon fontos minden egyes ember hozzállása. Meggyőződésem, hogy kis lépésekkel közelíteni tudunk a kívánt eredményhez" – jelentette ki keddi sajtótájékoztatóján a miniszter.

Sólymos szeretné fokozatosan kiszorítani Szlovákiából a műanyag (bevásárló-, reklám-) táskákat, amelyek köztudottan a legrövidebb ideig használt csomagolási eszközök, és többségük szinte azonnal a szemétkukában végzi.

A minisztérium felhívást intézett az üzletláncokhoz, melyben arra kéri a kereskedőket, hogy a vásárlóknak ne kínáljanak reklámtáskákat, válasszanak inkább környezetkímélőbb megoldást. Akik csatlakoznak a felhíváshoz, használhatják majd a kezdeményezés „Bez igelitiek” („Reklámtáska nélkül”) szlogenjét.

"Egy dániai lakos egy év alatt átlagosan 4 reklámtáskát használ el, ezzel szemben egy szlovákiai lakos több mint 400-at. Ezért döntöttem úgy, hogy a törvénymódosítások mellett az üzletláncokhoz, boltokhoz, de egyben Szlovákia lakosságához is fordulok, hogy közösen küzdjünk a reklámtáskák ellen"

– magyarázta Sólymos, akinek meggyőződése, hogy az emberek visszatérnek ahhoz a szokáshoz, hogy saját táskával mennek bevásárolni, ahogyan azt régen is tették. A környezetvédelmi minisztérium tájékoztatni fogja a nyilvánosságot arról, hogy melyik üzletek csatlakoztak a kezdeményezéshez.

A környezettudatos gondolkodást segítheti a Zöld Képzési Alap is, amely a gyerekek és a fiatalok képzési és nevelési programjait fogja támogatni. A célja olyan kezdeményezések támogatása, amelyek segítik a környezetvédelmi felvilágosítás és a környezettudatos gondolkodás kialakítását. "A természethez való viszonyt már a legkisebbekben is fejleszteni kell, különböző képzési tevékenységgel" – jegyezte meg a környezetvédelmi miniszter. A felhívások határidejét minden év elején nyilvánosságra hozzák majd a zelenyvzdelavacifond.sk honlapon.

A miniszter végül bemutatta a Zöld Szlovákiát Alkotunk – „Greeen Slovakia” kezdeményezést is. A három „e” betű jelképezi az hatékonyságot, az ökológiát és az oktatást (efektivita, ekológia a edukácia).

Ezt a márkamegnevezést, grafikai elemet használhatja majd mindenki, aki regisztrál a minisztérium honlapján, és teljesíti a feltételeket. A legerősebb és legötletesebb környezetvédelmi tevékenységeket minden évben díjazni is fogják.

„Ezeknek, de az általunk tervezett többi kezdeményezésnek is az a célja, hogy biztosítsuk a környezetvédelem folyamatos jelenlétét a nyilvánosság előtt, az emberek figyelmét a természetvédelemre összpontosítsuk, és végeredményben az, hogy minél több környezettudatos embert tudjunk magunk mögött” – indokolja a projektek elindítását Sólymos László.

(para)