Sólymos: "Otthon kamatoztathatjuk a rengeteg tapasztalatot, amit az EU-elnökség idején szereztünk"

December 19-én utolsó idei ülését tartotta az Európai Unió Környezetvédelmi Tanácsa Brüsszelben.

Sólymos: "Otthon kamatoztathatjuk a rengeteg tapasztalatot, amit az EU-elnökség idején szereztünk"
Solymos László környezetvédelmi miniszter brüsszeli sajtótájékoztatója a Környezetvédelmi Tanács ülése után (Fotók: Paraméter)

Mivel júliustól egészen az év végéig az EU-elnökségi feladatokat Szlovákia látja el, a  tanácskozást – melyen a tagállamok környezetvédelmi miniszterei vettek részt – Sólymos László (Most-Híd), Szlovákia környezetvédelmi miniszter vezette.

Az ülésen az Európai Bizottság a 2030-ig szóló Fenntartható Fejlődési Keretrendszer uniós végrehajtásáról készült közleményét mutatta be. A 2030-ig szóló Fenntartható Fejlődési Keretrendszert az ENSZ 2015 szeptemberében fogadta el. A dokumentum 17 célkitűzése a környezetvédelmi, társadalmi és gazdasági szempontok összehangolását kívánja segíteni.

Sólymos László a Környezetvédelmi Tanács ülésén

A tanácskozás két legfontosabb témája a vegyi hulladékok kérdése, és az emissziós kvótákkal történő kereskedelem rendszerének felülvizsgálata volt.

Az emissziós kvóták ügyében egyelőre nem sikerült konszenzusra jutnia az összes tagállamnak, a várakozások szerint erre majd a következő fél évben, a máltai EU-elnökség idején kerülhet sor. Jelenleg az emissziós kvóták ára alacsony, az ipari szereplők számára könnyen hozzáférhetők, és így inkább vásárolnak kvótákat ahelyett, hogy saját kibocsátásukat csökkentenék az új technológiák bevezetésével.

“A konszenzust sajnos nem tudtuk elérni, de nagyon közel voltunk hozzá. Több állam álláspontját kell még közelebb hozni egymáshoz, és fontos, hogy erre sor kerüljön, hiszen a jövőnkről, a következő 15-20 évről van szó. Mások a szempontjai az évtizedek óta megújuló energiákra építő országoknak, és máshogy gondolkodnak a kelet-európai tagállamok, például a fosszilis energiahordozókra erősen támaszkodó Lengyelország. A célokat egyeztetni kell, nagyon komolyan kell venni a klímaváltozást, de nem hozhatunk olyan döntést, amely tömeges elbocsátások miatt társadalmi szempontból fatális következményekkel járna” – nyilatkozta a Paraméternek Sólymos László.

Miguel Arias Cañete energetikáért és klímapolitikáért felelős EU-biztos köszönetett mondott Sólymos László környezetvédelmi miniszternek és csapatának a szlovák EU-elnökség idején elvégzett kiváló munkáért. “Bár végleges megállapodás még nem született az emissziók ügyében, de az előrelépés lényeges. Az Európai Unió büszke lehet az idén elért eredményekre” – közölte az EU-biztos.

“Az utóbbi fél év eseményekben gazdag volt. ENSZ-konferenciák, párizsi szerződés, veszélyeztetett fajokról szóló konferencia a dél-afrikai Johannesburgban, klímakonferencia Marrakeshben, az EU-s Környezetvédelmi Tanács számos ülése van mögöttünk, és ezeken nemcsak Szlovákiát, hanem magát az Európai Uniót is kellett képviselnünk. Nagyon büszke vagyok a csapatomra, akik végigdolgozták ezt a hat hónapot” – értékelte az utóbbi fél évet Sólymos.

Miguel Arias Cañete klímapolitikáért felelős EU-biztos, Sólymos László környezetvédelmi miniszter, és Karmenu Vella környezetpolitikáért felelős EU-biztos közös sajtótájékoztatója december 19-én az Európai Tanács brüsszeli épületében 

A minisztertől megtudtuk, hogy a szlovák EU-elnökség végeztével a tárca teljes erőbedobással koncentrálhat a hazai teendőkre.

“Napirendre kerül a hulladéktörvény módosítása, hiszen ez a törvény nagyon nem úgy működik, ahogy működnie kéne, sok változtatást igényel. Számos projekttel támogatjuk és fogjuk támogatni az élhetőbb környezetet, és ami a legfontosabb, hogy otthon kamatoztatni fogjuk azt a rengeteg tudást és tapasztalatot, amelyet a szlovák EU-elnökség idején szereztünk” –

ismertette a Paraméterrel a tárca 2017-es terveit Sólymos László környezetvédelmi miniszter.

(bd)