Szent a béke? Aláírták a koalíciós szerződés kiegészítését!

A koalíciós pátok vezetői a Bôrik hotelben aláírták a koalíciós szerződés kiegészítését.

Szent a béke? Aláírták a koalíciós szerződés kiegészítését!
Archív felvétel

Egész augusztus tulajdonképpen a koalíció válságáról szólt, miután Andrej Danko SNS-elnök a hónap elején váratlanul és egyoldalúan felmondta a koalíciós szerződést. Időközben lemondott az oktatásügyi miniszter, Peter Plavčan (SNS), és szóba került az is, hogy az SNS megtámogatná az ellenzék bizalmatlansági indítványát Ján Richter ellen.

"Új szabályokban egyeztünk meg. Például abban, hogy minden hétfőn találkozunk, ami által lehetővé válik a felkészülés a parlament üléseire, és a kormány tanácskozásaira is" - jelentette ki Fico a kiegészítés aláírása után.

Megegyeztek abban is, hogy 24 órával a beterjesztésük előtt megkapják tervezett törvényjavaslatokat. A koalíciós együttműködést más szintekre is átemelik, Fico elmondta, kerületi és járási szinten is koalíciós tanácsokat valósítanak meg. "Szeretnénk sikeresek lenni a megyei választásokon is, ezért van szükség erre" - fogalmazott.

Véleménye szerint a novemberi megyei választások egyfajta felmérés is lesz a tekintetben, hol tartunk, és ki milyen politikai erőt képvisel. A kiegészítés aláírásáról azt mondta, hogy ez csak egy formális aktus, amit viszont további tartalmi elemek követnek majd.

Úgy érzi, a kormány a válság után erősebb lett, és megismételte, hogy a jelenlegi kormánynak nincsen alternatívája. Az ellenzék szerinte amatőrök egyesülete, akik elszigeteltségbe taszítanák az országot.

"A jó kapcsolatok alapját jó szerződések képezik" - jelentette ki az aktus után Andrej Danko. Azzal folytatta, hogy folytatni fogják a tárgyalásokat a kormányprogram kiegészítéséről is.

(TASR)