Szíria - Civilek haltak meg egy felkelők ellenőrizte város elleni légitámadásban

Meghalt kilenc civil, köztük öt gyerek és két nő, további mintegy harminc pedig megsebesült hétfő este egy légitámadásban a szíriai főváros közelében - közölte egy emigráns szervezet.

A szíriai konfliktust aprólékosan figyelemmel kísérő Emberi Jogok Szíriai Megfigyelőközpontja (OSDH) szerint orosz vagy szíriai harci gépek támadhatták a Kelet-Gúta tartományban lévő Arbin várost, amely felkelők kezén van. A bombázás döreje a környező településeken is hallható volt.

Felkelők által kilőtt három aknagránát pedig a damaszkuszi orosz nagykövetség épülete közelében csapódott be kedden - jelentette szintén az OSDH szemtanúk elmondása alapján. Ezek esetleges áldozatairól nem érkezett jelentés.

Kelet-Gúta egyike annak a négy "feszültségmentesítési övezetnek", amelyet ki akarnak alakítani a török, iráni és orosz védnökséggel megrendezett májusi asztanai béketárgyalások eredménye alapján.

A szíriai hadsereg július 22-én közölte, hogy már nem folytat harcokat Kelet-Gútában. A bejelentés néhány órával azután történt, hogy Moszkva ismertetett egy olyan egyezményt, amely a felkelők ostromlott településének megvédéséről szól. Oroszország hétfőn közölte: két ellenőrző- és négy megfigyelőpontot létesítettek, hogy szavatolják a fegyvernyugvást, amelyről Moszkva a felkelőcsoportokkal megállapodott. Viszont egyik felkelőcsoport sem tud ilyen megállapodásról.

A kormányhadsereg állítása ellenére folytatta a terület bombázását, így hétfő este napnyugta után is, és a lázadók is lőnek tüzérségükkel.

A polgárháború 2011-es kitörése óta 330 ezer ember halt meg Szíriában.

(MTI)