Szíria - WHO: A gáztámadás áldozatainak tünetei idegméreg jelenlétére utalnak

A Szíriában végrehajtott feltételezett vegyifegyver-támadás áldozatain idegméregre utaló tüneteket azonosítottak az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerdai közleménye szerint.

Szíria - WHO: A gáztámadás áldozatainak tünetei idegméreg jelenlétére utalnak
Fotó: TASR/AP

"Egyesek szerves foszforvegyületeknek való kitettség jeleit mutatják" - írta a WHO. A foszfor alapú idegmérgek közé tartozik a szarin, cikloszarin, tabun és a szomán.

Míg a keddi hírek legalább 100 halálos áldozatról és 400 sebesültről szóltak, a WHO tudomása szerint 70 ember életét követelte a támadás.

"A vegyifegyver-támadás valószínűségét növeli a külső sérülések hiánya, és az egymást gyors ütemben követő tünetek hasonlósága, amelyek végén a halál leggyakoribb oka a fulladás" - tette hozzá a szervezet, amelynek szakértői ennek megfelelően állapították meg a kezelés mikéntjét.

"Az ilyen típusú fegyverek használatát azért tiltja a nemzetközi jog, mert a tűrhetetlen barbárságot jelképezik" - idézte a közlemény Peter Salamát, a WHO egyik vezető tisztségviselőjét.

A szíriai kormányt azzal vádolják, hogy kedden gáztámadást hajtott végre az északnyugat-szíriai Idlíb tartományban található Hán Sejkún közelében, amit Damaszkusz tagad. A közel-keleti ország 2013-ban ratifikálta a Vegyifegyver-tilalmi Egyezményt, valamint egy amerikai-orosz megállapodás keretében kötelezettséget vállalt vegyifegyver-arzenáljának megsemmisítésére.

Ugyanakkor az immár hat éve tartó szíriai polgárháború alatt a damaszkuszi rezsim vélhetőleg több alkalommal vetett be ellenfeleivel szemben harci gázokat, köztük szarint és klórgázt. A felkelők kezén lévő Gúta ellen 2013-ban elkövetett gáztámadás több száz ártatlan ember - köztük számtalan gyermek - életét követelte.

A nemzetközi közösség több tagja a keddi támadást is Damaszkusz számlájára írja. Az Egyesült Államok szerint a szíriai légierő szarinnal bombázta Hán Sejkún környékét. Ezzel szemben Moszkva azt állítja, hogy a kormányerők a felkelők egy nagy fegyverraktára ellen hajtottak végre légicsapást, amelynek területén olyan műhelyek voltak, ahol mérgező anyagokkal töltött tüzérségi lövedékeket állítottak elő. Oroszország szerint innen szabadulhattak el a harci gázok.

(MTI)