A szíriai hadsereg szerint a nemzetközi koalíció lecsapott az Iszlám Állam egyik vegyianyagraktárára

A szíriai hadsereg állítása szerint az Egyesült Államok vezette nemzetközi koalíció szerdán késő este légicsapást mért az Iszlám Állam terrorszervezet egyik vegyianyagraktárára, aminek következtében mérges gázok kerültek a levegőbe, és több száz ember, köztük számos civil meghalt. A koalíció tagadja, hogy ilyen támadást hajtott végre.

A szíriai hadsereg szerint a nemzetközi koalíció lecsapott az Iszlám Állam egyik vegyianyagraktárára
-illusztráció- (Fotó: TASR/AP)

A szíriai állami televízió csütörtökön ismertette a hadsereg közleményét, amely szerint a kelet-szíriai Deir-ez-Zór tartományban végrehajtott támadás bizonyítja, hogy az Iszlám Állam és az al-Kaida terrorszervezethez köthető más harcosok rendelkeznek vegyi fegyverekkel. "Az eset azt jelzi, hogy a terrorcsoportok és az őket támogató hatalmak egyeztetnek egymással annak érdekében, hogy hamisan vegyi fegyverek bevetésével vádolják meg a szíriai kormányt" - állította a hadsereg.

A jelentést független forrásból nem erősítették meg.

A nemzetközi koalíció ugyancsak csütörtökön elutasította a szíriai hadsereg vádjait. 

"A szövetség nem hajtott végre támadásokat a nevezett területen az említett időben. A szíriai vád ellentmond a tényeknek, és valószínűleg félrevezető nemzetközi tájékoztatás" - áll abban a levélben, amelyet John Dorrian, az Egyesült Államok légierejének ezredese, a koalíció szóvivője írt a Reuters brit hírügynökségnek.  

Az Egyesült Államok múlt héten rakétatámadást intézett egy szíriai légibázis ellen, megtorlásul egy feltételezett vegyifegyver-támadásért, amelynek elkövetésével a damaszkuszi rezsimet vádolják. Ez volt az első alkalom, hogy Washington szándékos és közvetlen csapást mért egy szíriai kormányzati célpontra. (Ettől teljesen függetlenül az Egyesült Államok egy nemzetközi koalíció élén rendszeres légicsapásokat hajt végre Kelet-Szíriában az Iszlám Állam ellen.)

Szíria és a vele szövetséges Oroszország tagadja, hogy Damaszkusz hajtotta volna végre április 4-én Idlíb tartományban a gáztámadást, amelyben több mint 70 ember meghalt. Szerintük a lázadók kezén lévő raktárakat érte találat, és onnan kerültek mérges gázok a levegőbe.

(MTI)