Szlovák-izraeli környezetvédelmi bizottság jön létre

Ökológiai innovációk a vízágazatban illetve az éghajlatváltozás negatív hatásainak mérséklése voltak a fő témái Norbert Kurilla környezetvédelmi államtitkár Zeev Elkin izraeli környezetvédelmi miniszterrel valamint Eli Cohen izraeli gazdasági miniszterrel folytatott tárgyalásán.

Szlovák-izraeli környezetvédelmi bizottság jön létre

A környezetvédelmi tárcák keddi találkozója történelmileg az első ilyen jellegű szlovák-izraeli egyeztetés, melyen a jövőbeni együttműködés, valamint a vízgazdálkodás terén alkalmazott innovatív technológiák, a vízforrások védelme különös tekintettel az aszályra és vízhiányra illetve a víz újrafelhasználásának módja volt terítéken. A felek számba vették az együttműködés egyéb területeit is, beleértve az éghajlatváltozást és a Párizsi Megállapodás végrehajtását.

A sikeres bilaterális együttműködést egy közös szlovák-izraeli környezetvédelmi együttműködési bizottság létrehozása és a szlovák környezetvédelmi miniszter jövő év eleji tervezett látogatása alapozza majd meg.

"Az éghajlatváltozáshoz való alkalmazkodás, az aszály illetve a vízhiány megelőzésére és kezelésére irányuló hatékony intézkedések a környezetvédelmi tárca prioritásai közé tartoznak. Ezért is elengedhetetlenül fontos, hogy megosszuk a bevált gyakorlatokat, tapasztalatot cseréljünk, és innovatív megoldásokat keressünk az aszály megelőzése és kezelésére" - mondta Kurilla államtitkár.

A kétoldalú találkozó a napokban Tel Avivban zajló WATEC 2017 nemzetközi vízgazdálkodási, megújuló energia és környezetvédelmi szakkiállítás és konferencia apropóján valósult meg. 

(-)