TERROR: 8 halott, 11 sérült - furgon gázolt New Yorkban!

Legalább nyolc ember meghalt és tucatnyi megsebesült kedden New Yorkban, amikor egy kisteherautó forgalmas bicikliútra hajtott, több embert elgázolt majd egy iskolabusszal ütközött. A történteket a rendőrség terrorcselekményként kezeli.

TERROR: 8 halott, 11 sérült  - furgon gázolt New Yorkban!
Fotó: TASR/AP

A Manhattan délnyugati részében történt támadást követően a sofőr két fegyvernek látszó tárggyal szállt ki az autóból majd azt kiabálta, hogy Allah akbar. A 29 éves fiatalembert a rendőrök meglőtték, majd őrizetbe vették.  

Pomliaždené bicykle.
Fotó: TASR/AP

Az ügy vizsgálatát a Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI) terrorellenes egysége vette át. James O' Neill New York-i rendőrfőnök elmondta, hogy a teherautó vezetője a bicikliúton gyalogosokat és kerékpárosokat gázolt el. Ezután egy iskolabusszal ütközött, amelyben két ember megsérült. A férfi kiszállt összeroncsolódott kisteherautójából és egy festéklövő fegyverrel, valamint egy légpuskával kezdett hadonászni. A rendőrök hasba lőtték, jelenleg kórházban ápolják.

Donald Trump amerikai elnököt és Bill de Blasio New York-i polgármestert tájékoztatták a történtekről. Trump a Twitterre feltett üzenetében azt írta, "Úgy tűnik még egy beteg és elmeháborodott ember követett el támadást. A rendvédelmi szervek figyelemmel kísérik a történteket".

Blasio polgármester sajtóértekezletén azt mondta, "terrorcselekmény és gyáva tett történt, amelynek célpontja ártatlan emberek voltak, akik nem is sejtették, hogy mi fenyegeti őket".

Az Iszlám Állam nevében követték el a merényletet

A merénylő gépkocsijában talált angol nyelvű feljegyzés szerint az Iszlám Állam nevében követte el a merényletet - adta hírül szerdán a CNN hírtelevízió és a The New York Times amerikai napilap honlapja.

Az elkövető az elmúlt hat hónapban az Uber sofőrjeként dolgozott. A kisteherautót egy órával a merénylet elkövetése előtt bérelte.

A hatóságok a merénylőt Sayfullo Habibullaevic Saipov néven azonosították, az üzbég származású 29 éves férfi 2011-ben érkezett az Egyesült Államokba, az utóbbi időben New Jersey államban élt, de az elmúlt években az ország több részén is megfordult, köztük Florida és Ohio államokban. Az elmúlt hat hónapban az Uber sofőrjeként dolgozott.

Saipov 2013 márciusában feleségül vett egy üzbég nőt. Házassági anyakönyvi kivonatuk szerint mindketten taskenti születésűek. Ohio államban a férfi bejegyeztetett két vállalkozást is, az egyiket 2011-ben, a másikat 2013-ban teherautósofőrként, gépkocsivezetői engedélyét Florida államba állították ki - az amerikai közlekedési minisztérium adatbázisa szerint.

Az Uber, amely együttműködik a Szövetségi Nyomozó Irodával (FBI) a merénylet nyomozásában, közölte, a társaság megvizsgálta Saipov tevékenységét a cégnél, és egyetlen olyan panaszt sem talált az utasoktól, amely a sofőr biztonságosságára utalt volna. A férfi átment a cég ellenőrzési mechanizmusán, mintegy 1400 alkalommal szállított utast.

Volt azonban számos közlekedési kihágása. 2016 áprilisában letartóztatási parancsot adtak ki ellene, mert nem jelent meg azon a bírósági meghallgatáson, amelyen a teherautójának hibás fékjei miatt történt balesetet tárgyalták. Az ügyet végül pénzbüntetéssel megúszta.

Saipov az első vizsgálatok szerint nincs jelen a közösségi médiában. A rendőrség már kedden kihallgatta őt a kórházban, még az előtt, hogy megműtötték, de nem közöltek részleteket esetleges vallomásából.

A CNN-nek nyilatkozó belügyi forrás szerint az Iszlám Állam propagandájának hatása alatt állhatott, de nincs jele annak, hogy közvetlen kapcsolatban állt volna a dzsihadista szervezettel. A férfi egy ismerőse, akinél korábban lakott, a The Cincinnati Enquirer napilapnak elmondta, hogy a férfi mindig dolgozott. Nem járt társaságokba, mindig hazament pihenni, majd ismét munkába ment.


MTI/para