Tibor Gašpar: “Nem vagyok hozzánőve a rendőrfőkapitányi székhez!”

Tibor Gašpar országos rendőrfőkapitány csütörtökön tartott sajtótájékoztatót, melyen reagált a keddi korrupcióellenes tüntetésre.

Tibor Gašpar: “Nem vagyok hozzánőve a rendőrfőkapitányi székhez!”
Fotó: TASR

Robert Fico kormányfővel és Robert Kaliňák belügyminiszterrel ellentétben az országos rendőrfőkapitány tudomásul vette, hogy a tüntetők egyik követelése az ő leváltása volt.

Gašpar a sajtótájékoztatón elmondta, nem érezné indokoltnak az esetleges lemondását, de mint fogalmazott, nincs hozzánőve a rendőrfőkapitányi székhez: “Ha a belügyminiszter lemondásra szólít fel, tiszteletben tartom a döntését.”

A rendőrfőkapitány hozzátette, már tavaly felmerült, hogy lemond a funkciójáról, de a szlovák EU-elnökség miatt mégis meggyőzték, hogy maradjon. Akkor részben egészségügyi okok miatt fontolgatta a lemondást.

Gašpar egyúttal azt is leszögezte, amennyiben pályázatot írnának ki a rendőrfőkapitányi posztra, már biztosan nem indulna.

A rendőrfőnök hangsúlyozta, nincsenek ellenére a hasonló akciók, amennyiben ezek bátorítják az embereket a korrupciós tevékenységek bejelentésére. Gašpar a sajtótájékoztató végén meghívta a tüntetés szervezőit a rendőr-főkapitányságra, ahol lehetőségük lesz megismerkedni a korrupcióellenes tevékenységekkel és találkozhatnak a nyomozókkal is.


TASR/para