Több mint 1 fokkal volt magasabb márciusban az átlaghőmérséklet a Földön

A feljegyzések mintegy 140 éve alatt először fordult elő idén márciusban, hogy a havi átlaghőmérséklet több mint egy Celsius-fokkal volt magasabb a Földön az El Nino-jelenség hatása nélkül - közölte az amerikai nemzeti Óceán-és Légkörkutató Intézet (NOAA) legújabb jelentésében.

Az intézet mérései szerint 2107 márciusában a globális átlaghőmérséklet elérte a 13,8 Celsius-fokot, ami az 1880-2017 közötti időszakban a második legmagasabb márciusi átlaghőmérséklet volt. Ez alig marad el a tavaly jegyzett legmagasabb márciusi átlaghőmérséklettől, ám azt a szakemberek a Csendes-óceán középső részének felmelegedésével járó El Nino időjárási jelenség hatásának tulajdonították.

Franciaországban, Németországban és Európa más részein rekordmeleget jegyeztek márciusban, miközben az Északi-sarkvidéken - Alaszka és Kanada kivételével - is szokatlanul meleg volt - közölte szerdán Ahira Sanchez-Lugo, a NOAA klímakutatója.

"Ez a klímaváltozás számlájára írható, nem pedig az El Nino természetes váltakozásának a hatása" - hangsúlyozta a szakember.

Az El Nino miatt 2015-ben és 2016-ban sorra dőltek meg a melegrekordok a Földön. "Az El Nino utáni évben általában azt várjuk, hogy valamivel hűvösebb lesz" - magyarázta a szakember.

1980 óta az El Nino és a La Nina - a Csendes-óceán középső részének lehűlése - jelenségek idején is egyre magasabbak a hőmérsékletek a Földön. "Amikor a mostanihoz hasonló semleges időszakban vagyunk szintén melegebb lesz" - mondta Sanchez-Lugo.

Az amerikai klímakutatók előrejelzései szerint valamikor az év második felében újra melegedni fog a Csendes-óceán középső része, ami újabb El Ninót hoz és ez újabb rekordmeleggel párosulhat.

(MTI)