Több mint 60 millió dollárért találhat új gazdára egy festmény

Több mint 60 millió dollárért cserélhet gazdát Jean-Michel Basquiat amerikai művész egy festménye, amelyre májusban licitálhatnak az érdeklődők a Sotheby's New York-i árverésén.

Több mint 60 millió dollárért találhat új gazdára egy festmény
Fotó: sotheby's.com

Az aukciósház szerint az 1982-ből való, cím nélküli művet Basquiat akkor festette, "amikor a neve még teljesen ismeretlenül csengett a művészet világában".

A monumentális mestermű, amelynek középpontjában egy részletesen kidolgozott emberi fej látható, annak idején egy galériában volt kiállítva, mielőtt 1984-ben 19 ezer dollárt fizettek érte egy aukción.

A festmény egy magángyűjteményben töltötte az elmúlt több mint 30 évet, amely idő alatt egyszer sem állították ki. Az alkotásra a Sotheby's kortárs műalkotásokat felvonultató május 18-i aukcióján licitálhatnak az érdeklődők.

A haiti gyökerekkel rendelkező Basquiat 1960-ban született New Yorkban. Elsősorban graffitiművészként tett szert hatalmas népszerűségre, de multitálentumnak tartották. A 27 évesen kábítószertúladagolásban meghalt alkotót az elmúlt évtized legjelentősebb amerikai művészei között tartják számon.

(MTI)