Több mint százan tekertek Nagymegyeren

Reggel nyolc órakor indultak útnak az első biciklisek a XI. Szent István napi teljesítménytúrán Nagymegyeren. A verseny a helyi Tekergők Kerékpáros Egyesület szervezésében valósult meg

Több mint százan tekertek Nagymegyeren
A szerző felvételei

A Tekergők idén ötödik alkalommal szervezte meg a teljesítménytúrát, ők a cserkészektől vették át a rendezés jogát. „Versenyzőink Magyarországról, Csehországból, Szlovákia távolabbi vidékeiről érkeznek és természetesen a környékről is vannak visszatérő kerekezők” — mondta Varga Albin az egyesület vezetője. Az elmúlt években a résztvevők száma meghaladta a százat, remélték, idén sem lesz ez másként. „Idén új helyszínt választottunk a versenynek, a nagymegyeri termálfürdő mögötti erdőből indultak útjukra a versenyzők. A fürdő vezetősége felajánlotta, hogy a regisztrált versenyzők a tekerés után lehűthetik magukat a medencékben” — tette hozzá Albin.

A kerékpárosok négy távon indulhattak, a legrövidebb 20 (Nagymegyer—Kulcsod—Nagymegyer), a közepes 45 (Nagymegyer—Kulcsod—Csilizradvány—Medve—Csicsó—Nagymegyer) és a leghosszabb táv 70 kilométer (Nagymegyer—Kulcsod—Csilizradvány—Medve—Csilizpatas—Bős—Csicsó—Nagymegyer) volt. Az extrémebb kerekezés szerelmeseit pedig az MTB elnevezésű kategória várta, melyet nem aszfaltúton, de a töltésen, erdőben és a kanálisok partján kellett teljesíteni 40 kilométeren.

A kulturális minisztérium államtitkára Rigó Konrád és kisfia Áron is részt vettek a megmérettetésen. Ők a 20 kilométeres távot teljesítették. „Nem vagyok gyakorlott kerékpáros, de persze szoktuk kerekezni, ám ez a táv számomra is kihívás lesz. Lehet, hogy Áron jobban bírja majd” — mondta az indulás előtt nevetve Rigó Konrád.

A versenyzőket nem egyszerre, hanem 15 percenként kisebb csoportokban indították, így fokozatosan érkeztek a célba, majd az idők összesítése után délután kihirdették a kategórianyerteseket. A versenyen 107-en vettek részt és minden távon három helyezettnek adták át a díjat felnőtt, illetve junior kategóriában.

(dor)