Több tízezren vonultak fel Isztambulban az elvetélt törökországi puccs megemlékezésén

Hatalmas török zászlókat lengető több tízezres tömeg vonult fel szombaton Isztambulban egy évvel ezelőtti, meghiúsított törökországi puccskísérlet áldozataira emlékezve.

A Boszporusz két partján elterülő városba érkezett Recep Tayyip Erdogan török elnök is. Az államfő - török zászlót ábrázoló pólót viselő - unokái és a puccskísérlet során elhunytak családtagjainak kíséretében csatlakozott a menethez a korábban Boszporusznak nevezett hídnál, amelyet később az áldozatok emlékére Július 15-i mártírjai hídnak neveztek át. Erdogan avatja fel a hatalomátvételi kísérlet 249 halálos áldozatának tiszteletére emelt Mártírok emlékművét.

A hídon kihelyezett monitorokon az államcsíny "mártírjainak" fényképei voltak láthatóak, miközben hangosan felolvasták neveiket. A hídnál civilek csaptak össze tavaly július 15-én a török hadsereg harckocsikkal kivonuló puccsista alakulataival.

A fővárosban, Ankarában, de Törökország-szerte más helyeken is több ezren vonultak fel a megemlékezéseken. A kormány vasárnapra virradóra úgynevezett demokrácia őrszolgálatba hívta az utcákra a törököket.

Az újonnan bevezetett "demokrácia és egység" július 15-i nemzeti emléknap alkalmából a többi között ingyenessé tették a hétvégén a tömegközlekedést Isztambulban.

Erdogan közép-európai idő szerint vasárnap hajnalban, 1 óra 32 perckor mond beszédet az ankarai törvényhozásban, vagyis pontosan abban az időpontban, amikor egy évvel korábban a puccsisták lőni kezdték a parlament épületét.

A török hadsereg egyes alakulatai 2016. július 15-én kísérletet tettek az államhatalom megdöntésére, utakat, hidakat szálltak meg, illetve lőtték a parlament és az elnöki palota épületét is. Az összecsapásokban hivatalos adatok szerint 249-en vesztették életüket, rajtuk kívül az államfő szerint 35 puccsista halt meg. A lakosság támogatásával a puccsot leverték, amelyet követően a török kormány rendkívüli állapotot vezetett be az országban, és azóta is keményen fellép az általa terrorszervezeteknek tekintett csoportok ellen. Az utóbbi egy évben a kormányzat átfogó tisztogatást hajtott végre az államapparátusban: mintegy 150 ezer tisztviselőt elbocsátottak vagy felfüggesztettek az állásából, 50 ezer embert pedig őrizetbe vettek a hadsereg, a rendőrség, a bíróságok, az egyetemi oktatók és más szektorok soraiból azzal a gyanúval, hogy közük lehetett a puccskísérlethez, amelynek kitervelésével Ankara az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen muzulmán hitszónokot vádolja.
 

MTI/para