Több történelemórájuk lesz a kilencedikeseknek

A 2017/2018-as tanévtől heti három történelemórájuk lesz az alapiskolák kilencedikes diákjainak.

Az oktatásügyi minisztérium döntése értelmében megerősítik a történelemoktatást az alapiskolákban: az eddigi heti kettő helyett szeptembertől már három történelemórájuk lesz a kilencedikeseknek.

Az oktatási tárca álláspontja szerint a jelenlegi társadalmi helyzetben szükséges a történelemoktatás megerősítése egy olyan lépéssel, melynek célja a fiatalok kritikus gondolkodásának fejlesztése – elsősorban beszélgetések formájában.

„A szélsőségesség terjedésének tanú vagyunk a társadalomban, ezért szükség van arra, hogy teret hagyjunk a beszélgetéseknek, vitáknak arról, milyen negatív következményei vannak az extrémizmusnak, ezt pedig elsősorban a tágabb történelemmel lehet bizonyítani. A diákoknak a jövőben több lehetőségük lesz ilyen jellegű vitákat folytatni, illetve hasonló tematikájú múzeumokat látogatni” – jelentette ki Peter Plavčan oktatásügyi miniszter.

Az oktatási minisztérium fontosnak tartja, hogy az iskolában figyelmeztessék a diákokat a történelem és a jelen kapcsolatára, és arra is rámutassanak, hogy a történelmet érdekesebb módon is lehet tanulni és tanítani, például a modern technika, illetve különféle segédanyagok segítségével.


TASR/para