Tom Hanks az amerikai történelemről szóló filmjeiért kap díjat

Tom Hanks díjat kap októberben Washingtonban az amerikai történelemmel foglalkozó filmjeiért - közölte hétfőn az amerikai Nemzeti Archívumok Alapítványa.

Tom Hanks az amerikai történelemről szóló filmjeiért kap díjat
Fotó: TASR/AP

A 61 éves filmsztár elmondta: megtiszteltetésnek tekinti, hogy részese lehet az október 21-i eseménynek, amikor a washingtoni Nemzeti Archívumok Múzeumában átadják az elismerést, a Records of Achievement Awardot.

A kétszeres Oscar-díjas Hanks tavaly kapta meg a legmagasabb rangú amerikai polgári kitüntetést, az Elnöki Szabadság Érdemrendet.

Hanks egy sor, az amerikai történelemmel kapcsolatos filmben szerepelt, köztük volt a második világháborús Ryan közlegény megmentése, az Apolló-13, a Kémek hídja, a Kapj el, ha tudsz, amely a szélhámos Frank Abagnale történetét dolgozta fel, legutóbb pedig a Sully - Csoda a Hudson folyón című katasztrófafilmben játszott, amelyben Chesley Sullenbergert, a 2009-ben a Hudson folyón landoló gép pilótáját alakította. Ezenkívül executive producere, társszerzője és -rendezője volt Az elit alakulat című háborús tévésorozatnak. 

A díjat korábban Steven Spielberg filmrendező, Ron Chernow Pulitzer-díjas történész és Thomas Kail Tony-díjas film- és színházi rendező is megkapta.

(MTI)