Törölték az ítéletet a röszkei terrorperben, új eljárás jön

Hatályon kívül helyezte a Szegedi Ítélőtábla csütörtökön a röszkei közúti átkelőnél 2015 őszén történt tömegzavargás miatt terrorcselekmény elkövetésével vádolt szír Ahmed H. elsőfokú ítéletét, és új eljárás lefolytatását rendelte el. Ahmed H.-t első fokon tíz év börtönre ítélték.

Törölték az ítéletet a röszkei terrorperben, új eljárás jön
Fotó: MTI

Mezőlaki Erik tanácsvezető bíró indoklásában elmondta: az elsőfokú bíróságnak - az esetleges vádlotti fenyegetések vagy követelések tartalmát illetően - a bizonyítékokat egyenként és összességükben is értékelnie, mérlegelnie kellett volna. 

A bíróság első fokon magyarázat nélkül elvetette az Ahmed H. szempontjából kedvező bizonyítékokat.

Ehelyett a bíróság a tényállást úgy állapította meg, hogy

az ítéletből nem derült ki, milyen konkrét indokok alapján fogadta vagy vetette el az egyes bizonyítékokat, és valójában melyik konkrét bizonyítékra és milyen érvelésre alapozott.

Márpedig ez a mulasztás a vádlott cselekvésének jogi minősítését alapvetően befolyásolja - jelentette ki.

Ahmed H. a Btk. szerint azzal követett el terrorcselekményt, hogy megafonba beszélve fogalmazott meg követeléseket, rázta a kordont, három szor a rendőrsorfal irányába dobott valamit, majd mikör a tömeg áttört, elsőként lépett illegálisan az ország területére. Az állami szerv kényszerítése mint terrorcselekmény abban merült ki, hogy követelőzött és követ dobált

(MTI/Index)