További vasúti szakaszok iránt érdeklődik a RegioJet

Tovább terjeszkedne a cseh tulajdonú RegioJet magán vasúttársaság Szlovákiában.

A Komárom – Dunaszerdahely – Pozsony szakasz sikeres működtetése, illetve a Pozsony és Kassa közt üzemeltetett InterCity járatok kudarca után a RegioJet további vasútvonalak iránt érdeklődik az országban.

A vállalat közleménye szerint elképzeléseiket már ismertették Érsek Árpád (Híd) közlekedési miniszterrel. A RegioJet olyan vasútvonalak iránt érdeklődik, melyek állításuk szerint jelentős veszteséggel működnek.

„A RegioJettel képesek vagyunk effektívebben üzemeltetni a járatokat, ezért úgy döntöttünk, hogy segítünk Szlovákiának. A vonatok üzemeltetését hajlandóak vagyunk átvállalni kizárólag a saját felelősségünkre, az államtól pedig ezért a – Szlovák Vasúttársasággal (ZSSK) ellentétben – egy centet sem kérünk” – áll a RegioJet közleményében.

A magán vasúttársaság a következő vasútvonalak működtetését venné át:

  • Homonna – Nagymihály – Kassa, majd innen Zsolnára és Prágába (naponta háromszor mindkét irányban)
  • Párkány – Érsekújvár – Pozsony – Kúty, majd innen Prágába (eleinte négyszer, a későbbiekben viszont akár hétszer naponta mindkét irányba)

A RegioJet szerint ezzel is megcáfolják Andrej Danko (SNS) házelnök kijelentéseit, aki szerint a magánvállalat ugyanolyan feltételeket követel, mint az állami tulajdonú Szlovák Vasúttársaság (ZSSK).

„Danko úr, nagyon szívesen segítünk, készen állunk átvenni a veszteséges szakaszok üzemeltetését, és mindezt ráadásul anélkül, hogy ezért milliókat kérnénk cserébe az államtól” – olvasható a közleményben.

A RegioJet azt állítja, amennyiben a tárca beleegyezik a terjeszkedésbe, ezáltal 2020-ig akár 36 millió eurót is megspórolhatnak az államnak. A vállalat emellett olcsóbb, de jobb minőségű szolgáltatásokat ígér az utasoknak.


(regiojet.sk/para)