Tüntetés, kitüntetés. És?

Nos, itt a heti poén, s csodák csodája nem Matovič, hanem Miroslav Číž gondoskodott róla.

Tüntetés, kitüntetés. És?
Fotó: TASR

Azt javasolja, hogy a kormányfő is osztogathasson állami kitüntetéseket, ne csak az államelnök. Igen, van ebben némi szereptévesztés. És van ebben némi féltékenység is – emlékezhetünk, Kiska olyanokat tüntetett ki, akik Fico szerint nem érdemlik, mert nem nagyon istenítik Ficot.

Igaz, hogy nem ki, hanem csak igekötő nélkül tüntettek a héten diákok szervezésében diákok és nem diákok az ország nagyvárosaiban, ugyanazért a célért, amiért a kormányfő Fico is bőszen hajt („Elkeseredésében / Mi telhetett tőle” – imígy a költő, aki posztumusz megérdemelné a tervezett kitüntetést…), azaz, hogy szűnjön meg a korrupció. Itt is van némi szereptévesztés és eltérnek az elképzelések, mert a Fico által megszüntetni vágyott korrupció gyaníthatóan nem az a korrupció, amelyet a tüntetők akarnak megszüntetni. Különben miért követelnék épp Fico és kiszolgáló emberei fejét… 

Tehát akkor ezek szerint tulajdonképpen hogyismondjancsak: kétféle korrupciós is van? Hűha. Hát, aki ezt megfékezi, tényleg plecsnit érdemel. Mondjuk a Köztér Hisztikeresztjének Alumínium Fokozatát.

Addig is – mivel nálunk nem annyira divat Brüsszelt megállítani, mint odaát, és különben az óriásplakátok ellen szintén harcol a Smer (ez a harc nem a végső , de ugyancsak visszanyalt már) – más színház, más cirkusz, más elterelő hadművelet, más gumicsont kell a népnek (lásd én is hogy ráharaptam). Ráadásul olyan személyről elnevezve, akibe aztán senki sem mer belekötni: Dubčekról. Max Kotleba, de ő mindenki ellensége, ezért vezeti a harmadik legnépszerűbb pártot – a kiskésit neki…

De ez még semmi, mert a kultúrában és a gazdaságban jeleskedők kapnák az érdemrendet. Mivelhogy épp ezekhez nem fűzte a néhai politikust aktív politikai viszony: logikus. Persze tudjuk, ha a szabadságért, emberi jogokért, társadalmi szolidaritásért vagy hasonló szimbolikus izékért küzdők kapnák, abból előre láthatóan botrány és utcai hiszti lenne, pont amikor az utcai hisztiről kell elterelni a figyelmet. Hűha.

Arról nem is szólva, hogy a Fico-féle elképzelés a szabadságról, emberi jogokról, társadalmi szolidaritásról, gazdasági jeleskedésről, sőt a kultúráról akkora távolságra van az utcán tüntetőkétől, mint Mahátma Gandhi Hitlertől. Vagy a Fico által folyamatosan nem kívánatos vendégként kezelt Dalai Láma a kívánatosként kezelt (tudjuk: kultúra és gazdaság) Putyintól.

Röviden summázva:

Tulajdonképpen emiatt a világlátás miatt jutott oda Fico elvtárs, hogy ellene tüntet a nép.

És?

Akkor mi van? Tudomásul sem veszi.

De a malmok…