Újra nagy kanállal ettek a hodosiak

A hétvégén több rendezvény is zajlott a Csallóközben, melyek közül talán az egyik legnagyobb gasztronómiai fesztiválnak a Nemeshodosi Nagy Lakoma számít. A rendezvényre idén is rengetegen látogattak ki.

 

Már pénteken egy kísérőrendezvénnyel kezdődött az idei Lakoma, ugyanis itt került sor a Felvidék Szépe 2017 döntőjére. Ám az igazi buli csak szombaton zajlott.


A szerző felvételei

Már reggeltől lehetett válogatni a programok küzül, hiszen volt futóverseny és főzőverseny is, amiből maga Kató néni, azaz Ihos József is tevékenyen kivette a részét. De persze ezen kívül számos kulturális program és finomabbnál finomabb ételek várták a látogatókat.

Amikor véget ért a tavalyi rendezvény, a szervezők már akkor elkezdték szervezni a következő, tehát az idei fesztivált. „Ebben az évben próbáltunk egy kicsit alternatívabb együtteseket hozni, akik nem annyira ismertek. Meghallgattunk nagyon sok zenét, akár az interneten, akár más fesztiválokon és aztán kiválasztottuk, kiket hívjunk meg. Nem szerettük volna, ha olyan fellépőink vannak, akikkel az ember bármelyik falunapi rendezvényen találkozhat. Ezzel is újat szeretnénk hozni” — mondta Gocoň Péter a rendezvény főszervezője. Így kerültek Hodosba a Kale Lulugyi zenekar, a Romungro, a Palmetta együttes, a Bohemian Betyars vagy a már tavaly is itt koncertező Kmeťo Band.


A Kale Lulugyi zenekar


Kmeťo Band (Fotó: Ivancsik Péter )


Bohemian Betyars 
(Fotó: Ivancsik Péter )

Az ételkínálat szempontjából arra törekedtek, hogy leginkább a csallóközi ízek és ételek domináljanak. Így nem maradhatott ki a sült kolbász, a hurka, vagy a cigánypecsenye sem. Aki különlegesebb lakomára vágyott, ehetett sült kacsát, vagy akár libamájat, meg persze különféle sült halak közül válogathatott.

Ahogy az előző években már megszokottá vált, nem csak a szűkebb környékről jöttek az emberek lakomázni, de más járásokól, sőt, külföldről is érkeztek. „Már nem az első alkalommal vagyunk itt és mindig élvezettel térünk vissza, mert nem unatkozunk. Nagyon tetszik minden évben a rendezvény, színes és nagyon sok emberrel találkozunk itt” — mesélte Lőcsei József a Horvátországi Magyarok Demokratikus Közösségének elnökségi tagja, aki feleségével, Anitával érkezett a Lakomára. „Számunkra az a fontos, hogy összehozzuk az embereket, hogy itt találkozzanak és beszélgessenek, jót egyenek, igyanak és vigyék hírét a rendezvényünknek” — magyarázta Balódi László polgármester.

A rendezvényen részt vett Rigó Konrád kulturális államtitkár is, aki hangsúlyozta, milyen fontosak a hasonló rendezvények. „Sokszor és sok csallóközi falusi eseményen jártam már, ahol minden alkalommal felhőtlenül mulathattam. Nagyon fontos ez a rendezvény, amire egyre több ember érkezik. Kulturálisan is fontos, mindezek mellett pedig hagyományteremtő” — húzta alá az államtitkár.

Az idei Nemeshodosi Nagy Lakomán a környékbeli településekről és a távoli vidékekről érkezők valamivel több mint 7000-en jöttek össze. S jól érezték magukat, hiszen a mulattatók, akik a talpalávalót húzták, kitettek magukért.

(dor)