Újra pusztított a madárinfluenza a Komáromi járásban

Hétfőn az Állategészségügyi és Élelmezésügyi Felügyelet (RVPS) komáromi székhelyén jelentették be, hogy két elpusztult hattyúra bukkantak a Lándor településhez közeli kanálisban.

Miután a felügyelők a helyszínre érkeztek, a friss tetemeket laboratóriumi vizsgálatokra küldték. Időközben újabb bejelentés érkezett, miszerint a csicsói halastónál is találtak egy elpusztult hattyút.

A délutáni órákban újabb tömeges madárpusztulást jelentettek be, ezúttal a kavai tónál. A felügyelők másnap a helyszínre érkeztek, ahol öt hattyú tetemére bukkantak a tó közepén. A tetemek körül megközelítőleg 30-40 élő hattyú volt, amik folyamatos mozgásukkal megakadályozták, hogy elpusztult társaik megfagyjanak.

Az érintett területen megközelítőleg 100 hattyú telel, így nem kizárt, hogy a környéken újabb elpusztult egyedekre fognak bukkanni. A tetemeket szintén laboratóriumi vizsgálatokra küldték.

Szerdán megérkeztek a labori eredmények, amelyek pozitív eredményt mutattak a madárinfluenza H5 szubtípusára. További vizsgálatok jelenleg is folynak.

Kapcsolódó cikkek:

Tömeges hattyúpusztulás a Komáromi járásban

Beigazolódott: Madárinfluenza pusztított Nagykeszinél!

 

polovnickakomora.sk/para