A valaha talált legrégebbi ép gombafosszíliákat fedezték fel borostyánkövekben

A valaha talált legrégebbi ép gombafosszíliákat fedezték fel kínai, új-zélandi és amerikai kutatók legkevesebb 99 millió éves burmai borostyánkövekben - jelentette be a Kínai Tudományos Akadémia.

A valaha talált legrégebbi ép gombafosszíliákat fedezték fel borostyánkövekben
-illusztráció- (Fotó: Wikpédia)

A mindössze két-három milliméteres gombák négy fajba tartoznak és mindegykőjükön jól látható az elkülönült tönk és a kalap.

A kutatócsoportot vezető Huang Ti-jing, a Kínai Tudományos Akadémia alá tartozó Nancsing Geológiai és Paleontológiai Intézet munkatársa szerint kollégáival tíz év alatt összegyűjtött több mint húszezer burmai borostyánkövet átvizsgálva bukkantak rá a különleges leletekre.

A kutatók továbbá három - gombával táplálkozó - holyvafélét is beazonosítottak 125 millió éves borostyánkődarabokban.

A szakemberek szerint a mostani felfedezés rávilágít az ősgombák sokféleségére, és azt mutatja, hogy a lemezes gombák az eddig véltnél már legalább 25 millió évvel korábban is jelen voltak.

Lágy termőtestük miatt a gombák rendkívül ritkán fordulnak elő fosszíliákban. A mostani felfedezésig mindössze öt olyan gombafaj volt, amelyet kizárólag borostyánkőből ismertek a szakemberek.

Az egyiket egy 99 millió éves burmai borostyánkő töredék, a másikat egy 90 millió éves New Jersey-i borostyán, a maradék hármat pedig egy 20 millió éves dominikai borostyán őrzi.

(MTI)