Valami történik az ollétejedi gumiégetőnél, a lakosok tiltakoznak!

Augusztus 7-én került ki a városháza faliújságára az arról szóló bejelentés, mely szerint környezetvédelmi elbírálás alatt van a Dron Industries kérvénye, amely a használtgumi-lerakatukat érinti.

Valami történik az ollétejedi gumiégetőnél, a lakosok tiltakoznak!
Fotó: Paraméter

Mint ismert, június végén a Dunaszerdahelyhez tartozó Ollétejed lakosai június végén nyilvános fórumot hívtak össze annak érdekében, hogy tiltakozzanak a gumifeldolgozó üzemi tevékenysége ellen, mivel rettenetes gázszag lepte el a települést, és többen rosszul lettek, a fejük fájt és hányingerük volt. Mint arról a lakosok beszámoltak, az állapot kibírhatatlan, és ez akkor már több hete fennállt.

Néhány lakos a lakógyűlést megelőzően a dunaszerdahelyi önkormányzat ülésén is tiltakozott a szag ellen.

A Dron Industries s.r.o. 2008 óta működtet üzemet az II/507-es út mellett. Az épít­ke­zé­si en­ge­délyt a du­na­szer­da­he­lyi vá­ro­si hi­va­tal il­le­té­kes osz­tá­lya ad­ta ki, mi­u­tán a pro­jekt még a Mik­lós Lász­ló (MKP) ve­zet­te mi­nisz­té­ri­um­tól 2005-ben zöld utat ka­pott. A gazdasági minisztérium 53 millió koronával, azaz 1,76 millió euróval támogatta a megvalósítását. Eljárásukról korábban ITT írtunk.

A tiltakozó fórumon megjelent a Dunaszerdahelyen élő kulturális államtitkár, Rigó Konrád, valamint a városi képviselő-testület néhány képviselője, Vangel Ferenc, Herceg Andrea, Bachman László. Ekkor már tudni lehetett, hogy június végétől a cégben üzemi szabadság lesz, és ezt akkor érdeklődésünkre a Dron Industries ügyvezetője, Farkas László is megerősítette. Hozzátette, ez idő alatt revíziós karbantartást is tartanak, hogy kiderüljön, mi okozza a gázszivárgást.

Akkor azt jelezték, hogy két-három hétre állnak le, az üzemben viszont információink szerint azóta sem zajlik munka.

Környezetvédelmi eljárás viszont folyamatban van a gumilerakattal összefüggésben, ami miatt az ollétejedi lakosok ismét tiltakoznak, és pénteken este hat órára újabb lakossági fórumot hívtak össze. Ollé Mónika, az egyik lakos elmondta, hogy petíciót indítanak, és ennek aláírására is lehetőség lesz a gyűlésen.

"A Dron-ügy elképesztő arroganciáról is szól mind a gumiégetőt üzemeltető cég, mind a városi hivatal részéről. Egy hírhedt faliújság-tendert idéz a módszer, amikor a nyilvános közzétételt egy faliújságra kilógatott papírral akarja a városi hivatal oldani. Örömmel veszem, hogy az üggyel kiemelten foglalkozik a környezetvédelmi miniszter is, valamint a hivatalához tartozó ellenőrző szerv is. Sajnos egy többéves problémát nem lehet egyik napról a másikra megoldani, de biztató a lakosok összefogása, ennek az ereje már most megmutatkozik" – reagált megkeresésünkre Rigó Konrád államtitkár.

A városi hivatalban kifüggesztett értesítésre a lakosok és bárki reagálhat tíz munkanapon belül, kérdés, hogy arról más úton, mint véletlenül, lehetőségük volt-e tudomást szerezni.

Maga az eljárás azonban nem itt folyik, hanem a járási hivatalnál. „A járási hivatal környezetvédelmi főosztálya a törvényből kifolyólag elküldi az adott településnek ezt a beadványt, és a törvény kötelezi a települést, hogy nyilvánosságra hozza, ha pedig valamilyen észrevételük van a lakosoknak ezzel kapcsolatban, akkor 10 munkanapon belül benyújthatják a járási hivatalhoz” – reagált érdeklődésünkre Zalaba Zoltán, a városi hivatal építkezési főosztályán belüli területrendezési alosztály vezetője. Hozzátette, az önkormányzat is nyilatkozatot ad majd be a járási hivatalhoz ez ügyben, ennek tartalma azonban egyelőre nem ismert. Elmagyarázta, hogy a járási hivatal környezetvédelmi osztálya ad majd ki egy határozatot, azt pedig, amennyiben szükség van rá, építkezési eljárás követheti, amit viszont már a városi hivatal folytat le.

Érdeklődtünk Morvay Györgynél, a járási hivatal elöljárójánál is a beadványról, aki megerősítette, hogy az eljárás náluk folyik, és az észrevételeket is oda várják.

Ezután megkerestük Farkas Lászlót, a Dron Industries ügyvezetőjét, aki arról tájékoztatott, hogy

a mostani intézkedés nem érint nagyobb területet, mint eddig. „A szakhivatalok véleménye alapján a meglévő kinti raktár rendezését akarjuk ezzel megoldani” – fogalmazott.

Megerősítette, hogy az üzemi szabadságuk elhúzódott, és azt az információnkat is, hogy a városi hivatal felhívást intézett a cégükhöz az üzemen belüli hiányosságok kiküszöbölésére.

Állítása szerint nincs szó arról, hogy még nagyobb területen kívánják folytatni a jelenlegi tevékenységüket. „A lerakaton belül ugyanannyi mennyiséget rakunk szét több helyre a szakhivatalok ajánlása alapján” – szögezte le.

Azt, hogy az egyes lerakatok és raktárak közti területelosztáson tervez módosítani a cég, Morvay György is megerősítette.

Farkas hozzátette, hogy ugyanakkor további két reaktor engedélyeztetése is folyamatban van. „Reményeink szerint rövid időn belül lebonyolódik, de még azzal sem lépjük túl azt a kapacitást, amelyre annak idején megkaptuk az engedélyt” – emlékeztetett.

Elárulta, fontolgatják, hogy jogi útra terelik az ügyet azokkal a, velük szembeni megnyilvánulások kapcsán, amelyek nem igazak.

Tehát ugyan állítása szerint nem nagyobb területen, de mégiscsak az üzemi tevékenységük bővítését tervezik a jövőben. Ez a szándék tulajdonképpen egy magáncég esetében érthető, már ha azzal nem veszélyeztetik a lakosok egészségi állapotát és a környezetet, mivel nyilván a lakosok sem hobbiból hangoskodnak.

(SzT)