Valóban drágább az élet Szlovákiában, mint a szomszédos országokban?

Sokan panaszkodnak arra, külföldön olcsóbban hozzájutnak bizonyos termékekhez, mint Szlovákiában. Az Eurostat statisztikáinak eredményei azonban cáfolják, hogy drágább lenne az élet Szlovákiában mint a szomszédos országokban.

Az Európai Statisztikai Hivatal legfrissebb felmérése az árakat hasonlította össze az európai országokban. A felmérés eredményéből kiderül, hogy a ruházati cikkeken és a lábbelin kívül Szlovákiában szinte minden olcsóbb az európai átlaghoz képest.

Az Aktuality.sk hírportál összehasonlította a szlovákiai árakat az európai átlaggal, illetve a szomszédos országok áraival. A táblázatokban szereplő adatok a tavalyi évre vonatkoznak.

Az európai uniós átlagot 100 százalékkal jelölik – ehhez hasonlítják, hogy a többi országban mennyivel olcsóbb, illetve drágább az élet.

Az étel ára (százalékban)

A dohányáru és az alkoholos italok ára

Ruházati cikkek és lábbelik ára

Rezsiköltségek

Bútorok és szőnyegek ára

Személygépjárművek ára

Tömegközlekedés ára

Telekommunikációs szolgáltatások ára (telefonálás, internetezés)

Kikapcsolódás és kultúra

Éttermek és hotelek nyújtotta szolgáltatások

Hol a legolcsóbb, hol a legdrágább?

Tavaly az Európai Unión belül az éttermek és a hotelek Dániában voltak a legdrágábbak – ötven százalékkal kértek többet az uniós átlaghoz viszonyítva.

Az alkoholos italokhoz és dohányáruhoz legolcsóbban Bulgáriában lehetett hozzájutni – csaknem 44 százalékkal olcsóbban az uniós átlaghoz képest. Az alkohol Írországban volt a legdrágább: 65 százalékkal többe került, mint az Európai Unió más országaiban.

A rezsiköltségek Nagy-Britanniában voltak a legdrágábbak, csaknem 60 százalékkal került többe például az energia az uniós átlaghoz képest. Luxemburgban fizettek az emberek legtöbbet a bútorokért.

A háztartási fogyasztókhoz a legolcsóbban Lengyelországban jutottak hozzá, legdrágábban pedig Máltán.


(aktuality.sk/para)