Válságstábot hívtak össze a Nagyudvarnoknál történt kamionbaleset miatt!

Szerdán reggel kilenckor összeül a válságstáb a járási hivatalban.

Válságstábot hívtak össze a Nagyudvarnoknál történt kamionbaleset miatt!
Fotók: Paraméter

Múlt csütörtökön egy üzemanyagszállító tartálykocsi borult fel Nagyudvarnok és Csallóközkürt között, közel a nagyudvarnoki szeméttelephez. A tartálykocsi 30 ezer liter üzemanyagot, 10 ezer liter benzint és 20 ezer liter gázolajat szállított, ennek egy része azonban kiömlött és beszivárgott a földbe a kukoricás szélén. A tűzoltóság és az SOS Team Slovakia szakemberei órákon át küzdöttek a helyszínen, mire sikerült a kerekeire állítani és elszállítani a felborult kamiont, az utat azonban a helyszíni munkálatok miatt egyirányúsították, a baleset helyszínén pedig csak egy sáv használható.

A Balázsfa és Nagyudvarnok közti kereszteződéstől csak Csallóközkürt felé lehet haladni az érintett harmadosztályú útszakaszon, visszafele pedig Kürttől csak Búslak irányába. Mivel ez idő alatt az utóbbi útszakasz is egyirányú, Nagyudvarnokról Csallóközkürtre ugyancsak Balázsfa felé kell indulni.

A baleset helyszíne nagyudvarnoki kataszterbe tartozik. Érdeklődtünk Ürögi János polgármesternél, hogy állnak a munkák, illetve a talajvizsgálatok, de csak annyit tudott mondani, hogy továbbra is folyamatban van, egyelőre viszont nem kaptak eredményt a tesztekről.

Kedden délután a járási hivatal válságkezelési főosztályának vezetője, Bokros Róbert, a járási tűzoltóság igazgatója, Čandal Tibor, továbbá a Környezetvédelmi Felügyelet, a közútkezelő vállalat és az SOS Team Slovakia képviselője helyszíni szemlét tartott a Nagyudvarnok melletti szeméttelep közelében, a baleset helyszínén.

Čandal Tibor érdeklődésünkre kifejtette, hogy a felborult kamion tulajdonosa továbbra sem tudta megmondani, mennyi üzemanyag hiányzik a tartálykocsiból, tehát pontosan mennyi szivároghatott a földbe.

„A földet kiszedték, az üzemanyag több rétegen átszivárgott, de a talajvíz feletti kavicsrétegnél megállt, tehát nem jutott bele a talajvízbe“

– fogalmazott.

Hozzátette,

fennáll a veszélye annak, hogy ha megbontják a kavicsréteget, ott beszivároghat a talajvízbe a szennyeződés.

Mint mondta, készült egy szakvélemény az eljárásról, ahogyan a földmunkákat a továbbiakban folytatni kellene, egyelőre azonban a vétkes cég tulajdonosa állítja, ő szeretné ezt elvégezni.

„Hogy ne szivárogjon bele a vízbe, a kavicsréteg megbontásánál azonnal szivattyúzni kellene“ – folytatta Čandal.

Szerdán a válságstáb ülésén részt vesz egy hidrogeológus, egy statikus, valamint a már említett szervek képviselői.

„Csaknem egy hete történt a baleset, és cselekedni kell, mert katasztrófahelyzet alakulhat ki“

– szögezte le Čandal.

A válságstáb tényét megerősítette megkeresésünkre Morvay György, a járási hivatal elöljárója is, aki jelenleg még külföldön tartózkodik.

(SzT)