Világszenzáció! Smeres képviselők aggódnak a magyar kisebbség jogaiért

A 13 szlovákiai EP-képviselő több mint a fele aggodalmát fejezi ki a napokban elfogadott és a kisebbségeket hátrányos helyzetbe hozó ukrán oktatási törvény miatt. 

Világszenzáció! Smeres képviselők aggódnak a magyar kisebbség jogaiért
Fotó: SITA

A smeres euroképviselők -Vladimír Maňka, Monika Beňová és Monika Smolková - nevével is ellátott, ma jóváhagyott állásfoglalás szerint a nemrégiben elfogadott jogszabály az ukrajnai nemzetiségi iskolák felszámolásához vezet. Ahogy írják, a törvény az ország lakosságának mintegy 25%-át kitevő nemzeti kisebbségeket megfosztja  az oktatás nyelvének szabad megválasztásától, attól az alapvető joguktól,  hogy anyanyelven tanuljanak.

"Ukrajnában él a külhoni szlovákok harmadik legnagyobb közössége, amelyik a jelzett változással elveszítené az ungvári szlovák gimnáziumot. Hasonlóképpen veszélybe kerülhetnek az országban élő jelentős létszámú ruszin és magyar kisebbségek is."

Ez a lépés ellentétben áll az Ukrajna által ratifikált olyan nemzetközi egyezményekkel, mint a Regionális vagy Kisebbségi Nyelvek Európai Kartája, és az Ukrajna és az Európai Unió közötti Társulási Megállapodás egyes cikkelyeivel - mutatnak rá a brüsszeli (strasbourgi) törvényhozás politikusai.

Ezért a szlovákiai EP-képviselők a következő kérdéssel fordultak az Európai Unió legfontosabb intézményéhez, az Európai Bizottsághoz: Mit tesz a bizottság annak érdekében, hogy Ukrajna betartsa a kisebbségi jogok védelmét is feltételező nemzetközi kötelezettségeit, különös tekintettel a szlovák, a magyar és a ruszin tannyelvű többlépcsős iskolarendszer megőrzésére?

Az MKP-s Csáky Pálon és a hidas Nagy Józsefen kívül az állásfoglalást támogatta Monika Beňová, Vladimír Maňka, Monika Smolková (mindhárman smeresek), az OLANO színeiben mandátumhoz jutott Branislav Škripek, valamint a KDH-s Ivan Štefanec.

Nem mellesleg a Fidesz-KDNP EP-képviselője, a kárpátaljai származású Bocskor Andrea kezdeményezésére az Európai Parlament 37 képviselője – magyarok, bolgárok, románok, lengyelek és szlovákok –nyílt levélben fordultak Petro Porosenko ukrán elnökhöz, hogy aggodalmukat fejezzék ki az ukrán Legfelsőbb Tanács által szeptember 5-én elfogadott oktatási törvény miatt. Ezt a levelet a szlovákiai képviselők közül a két magyaron kívül csupán Ivan Štefanec írta alá.

Úgy tűnik, ez a lehangoló ukrajnai fejlemény egy olyan kérdés, amiben nem csupán a magyarok és a szlovákok tudnak egy álláspontra helyezkedni, hanem, kapaszkodjunk meg, még a magyarországi parlamenti pártok is, amelyek közösen felszólították Petro Porosenko ukrán elnököt, hogy ne írja alá a jogszabályt, hanem küldje vissza azt a törvényhozásnak.

(sárp)