Zuhant a párizsi Louvre látogatóinak száma a terror miatt

Jelentősen csökkent a Louvre látogatóinak száma 2016-ban. A világhírű párizsi múzeumot a Franciaországban az utóbbi időben elkövetett terrortámadások miatt 15 százalékkal kevesebben keresték fel, mint egy évvel korábban.

Zuhant a párizsi Louvre látogatóinak száma a terror miatt
Fotó: AP/TASR

Az intézmény csütörtöki tájékoztatása szerint tavaly 7,3 millió, a lens-i fiókmúzeuméval együtt pedig 7,7 millió látogatót fogadtak. 

A biztonsági kockázatok miatt a párizsi Louvre-ban meredeken esett a külföldi és 28,4 százalékkal az iskolás látogatók száma, míg a múzeum hazai vendégeié stabilan kétmillió körüli.

Nemcsak a terrorveszély, az árvíz miatt is kevesebben keresték fel a francia főváros híres múzeumát tavaly. Júniusban a Szajna magas vízállása miatt négy napra be kellett zárni a múzeumot.

Mindezek ellenére jelentősen sikerült növelni a vendégek elégedettségét: a 2015-ös 53 százalékhoz képest tavaly 70 százalék mondta, hogy elégedett a látogatói élménnyel a párizsi múzeumban.

A látogatószám csökkenése ellenére a párizsi Louvre még így is a legnépszerűbb francia kulturális intézmény a külföldiek körében, akik közül a legtöbb amerikai. Őket a kínai, a brit, a spanyol és az olasz turisták követik.

Egy másik párizsi múzeum, a Pompidou Központ viszont a tavalyelőttihez képest kilenc százalékkal 3,33 millióra növelte látogatóinak számát 2016-ban.

A modern és kortárs művészetek világhírű múzeuma éves látogatottsága így már nyolcadik éve haladja meg a hárommilliót. Az intézmény a 2016-os növekedéssel kapcsolatban azonban szintén emlékeztetett arra, hogy a Franciaországban elkövetett dzsihadista merényletek miatt jelentősen csökkent a külföldi látogatók száma, nőtt viszont a franciáké. Serge Lasvignes, a Pompidou Központ elnöke mindenekelőtt a párizsi és a környékbeli közönség hűségét méltatta.

A tavalyi évben a Paul Klee műveiből rendezett retrospektív kiállítás 381 153 látogatót vonzott a Pompidou Központba. A német művész honfitársának, Anselm Kiefernek a tárlatára 297 795-en voltak kíváncsiak, ezzel mindkét kiállítás a legsikeresebbek közé került az intézményben. A Beat Generation című tárlatot csaknem 230 ezren látták, csakúgy mint a René Magritte pályafutását bemutató, jelenleg is látható kiállítást.

A Pompidou Központ tavalyi látogatottsága 30 százalékkal haladta meg a 2007. évit, amikor a múzeum az alapításának 30. évfordulóját ünnepelte. A központ idén - január 31-én - ünnepli fennállásának 40 éves évfordulóját, ebből az alkalomból negyven francia városban több mint hetven eseménnyel készülnek.

(MTI)